Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 основни грешки в грижите за репичките, които съсипват реколтата

12 април 2022, 18:55 часа

В последно време все повече собственици на вилни имоти се стремят да садят в дворовете си възможно най-много култури, които да слагат на трапезата си. За повечето от тях има много писано, но и съветите на опитните градинари са в изобилие. Има обаче и такива, при отглеждането на които се допускат редица грешки и реколтата им се оказва твърде незадоволителна.

Такива са репичките. За да се радвате на добра реколта от репички, трябва да прилагате правилната селскостопанска технология и да не допускате груби грешки.

Какво не обичат репичките? Ето основните грешки, поради които реколтата ви се проваля и трудът ви отива на вятъра.

1.       Репичките не обичат топлината

При температура на въздуха от +4 до +5 градуса на открито, семената на репички покълват. А в открити лехи репичките обичат да растат при температура на въздуха от + 15 до + 18 градуса.

Затова се препоръчва от опитните градинари репичките да се отглеждат рано напролет, поради жегата репичките навлизат в етап, в който растат меки и с кухини. Никой не обича да използва подобни репички в салатата си.

За да отглеждате култури в разгара на лятото, трябва да намерите подходящите за това време сортове.

2.       Репичките не обичат светлината

Репичките растат добре в предимно сенчести лехи. В оранжерии културата също се чувства много добре.

3.       Репичките не обичат сушата

През сухо лято репичките растат твърди и съвсем безвкусни. Ето защо те трябва да се засяват рано напролет, докато почвата е влажна след топенето на снега.

4.       Репичките не обичат пресен оборски тор

Би било грешка да наторите лехите с репички с пресен оборски тор. От такова силно подхранване кореноплодите растат изкривени, малки и не са сочни.

5.       Репичките не обичат дълбоко засаждане

Репичките обичат да растат в горния слой на почвата. Достатъчно е да засадите семената на 1-2 сантиметра в почвата. В същото време, наблюдавайте стриктно влажността на почвата.

Дори и да ви се струва, че отглеждането на едни обикновени репички не е кой знае колко трудоемко, то си има своите тънкости, с които трябва да се съобразите, за да видите плода на вашия труд. Ако не сте садили и отглеждали такъв зеленчук досега, потърсете съвет от опитни градинари.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес