Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които трябва да направите с черешата след прибиране на реколтата

20 юли 2023, 09:56 часа

Грижите за черешата не приключват след прибиране на реколтата. След като приберете плодовете, трябва да се погрижите за изтощената овошка, така че през следващия сезон дървото отново да ви зарадва с вкусни и здрави плодове.

Ето и 5 неща, които трябва да направите с черешата след прибиране на реколтата.

1. Третиране на околостволовия кръг на черешата

Необходимо е да се премахнат плевелите, в които вредителите могат да се скрият. Можете да разкопаете почвата, но корените не трябва да пострадат. След това зоните около стъблата трябва да бъдат мулчирани.

Защо опитните градинари засаждат това цвете под черешата?

2. Поливане

Тази процедура ще помогне на растението да се подготви за зимата. Ако дървото е младо, тогава са достатъчни 4 литра вода. За 10-годишно растение, както и за по-старо, ще са необходими около 10 литра течност.

3. Подхранване

Торовете ще възстановят силата на овошката, ще помогнат за по-лесното зимуване. Но е важно през този период да не се използват азотни агенти. Те само ще навредят в този случай.

4. Резитба

Санитарното подрязване включва премахване на сухи и болни клони. Освен това е необходимо да се премахнат издънките.

Опитните градинари винаги правят това с черешата през октомври и следващата година реколтата няма прибиране

5. Варосване

Това е необходимо за предотвратяване на болести, защита от вредители. Първо, препоръчително е да почистите стволовете с твърда четка и да дезинфекцирате с фунгицид. Ако има пукнатини по ствола, тогава те също трябва да бъдат третирани със специални препарати. Едва след това можете да варосате стволовете.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес