Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 бюджетни идеи за градинска пътека тип „Направи си сам“

12 юли 2024, 15:53 часа

Създаването на пътека в градината не е ракетна наука и с решителност и малко креативност всеки градинар трябва да може да изгради бюджетна пътека в двора си. Преди да започнете, ето няколко страхотни идеи за пътеки, които можете да изградите сами.

Още: Лесен трик, с който ще защитите розовите храсти през горещите летни дни

ВАРИАНТ 1: ПЪТЕКА ОТ МЪХ

Пътеката от мъх е едновременно очарователна и евтина. Това е една от няколкото интригуващи евтини идеи за пешеходна пътека със стъпало. Всичко, от което се нуждаете, е лопата или градинско гребло, стъпала или павета и листове мъх. Имайте предвид, че това работи само в области, които са влажни и сенчести.

Ето как да го направите: разрохкайте почвата върху зоната на пътеката, след това поставете стъпалата или паветата. Те трябва да бъдат поставени достатъчно близо едно до друго, за да можете лесно да пристъпвате от едно към друго, но достатъчно далеч, за да има достатъчно почва, върху която да поставите мъха. След като стъпалата са поставени, трансплантирайте листове мъх в голите почвени зони, като ги притиснете на място.

ВАРИАНТ 2: ПЪТЕКА ОТ РАСТЕНИЯ

Стъпалообразното растение е точно това, което: няма да умре, ако ходите по него. Да, тревата е една от тях, но има други алтернативи, които не изискват поддръжка и са устойчиви на суша, които може да изискват по-малко усилия и да осигурят повече чар. Много стъпаловидни растения изобщо не се нуждаят от човешко усилие, след като бъдат установени.

Какви стъпаловидни растения да вземете предвид? Помислете за: вълнеста мащерка, пълзяща лоза, синя звезда, вероника и корсиканска мента: това са някои от най-добрите избори.

ВАРИАНТ 3: ПЪТЕКИ С КАМЪЧЕТА

Пътеката с камъчета е по същество килим от камъчета, подредени по дизайн, който ви харесва. Някои са много прости, всички в един или два цвята камъчета, докато други могат да бъдат сложни мозайки с вихри и шарки. Това е проект „Направи си сам“, така че ще можете да изберете вида, който искате, и усилията, които сте готови да инвестирате.

Ето как да направите проста пътека с камъчета. Очертайте пътя и го почистете от трева и камъни. След това отстранете почвата на дълбочина от около 10 см., след което запълнете долната половина на това пространство с натрошен камък. Разпръснете го и го уплътнете гладко. Покрийте това с плат, след което добавете кантове – пластмасови или метални. Шиповете на канта придържат тъканта. Камъчетата се наслояват гладко върху тъканта.

За да направите по-красива мозайка от камъчета, отделете цветовете от камъчета. След това проектирайте шаблона си и поставете различните цветни камъчета на място.

ВАРИАНТ 4: ПЪТЕКИ С ОКОСЕНА ТРЕВА

Пътеката с окосена трева работи добре за тези, които са премахнали тревните си площи в полза на диви цветя или местни треви. Обичате разнообразието и движението на местните растения, които сте посадили, но не искате да газите през тях, за да се преместите от едно градинско място на друго.

Изглежда изключително очарователно просто да си косите пътека. Решете къде искате и колко широко, след това просто косете растенията в тази зона, за да създадете лесен начин за достъп до други точки в градината.

Целта на вашия път

Докато обмисляте различни идеи за пътеки „Направи си сам“, уверете се, че сте разбрали причината, поради която искате пътека. Каква е целта на този път? И кой ще го използва?

Очевидната цел на градинската пътека е да позволи на хората да стигнат от една част на двора до друга. Но видът на пътеката зависи от това кой накъде ще отиде. Трябва ли да можете да стигнете до отдалечени градински лехи, за да ги плевите? Или достъп до купчината компост? Или копнеете за очарователна криволичеща пътека, която да отведе гостите на обиколка в градината?

Отговорите на този тип въпроси ще определят размера, местоположението и видовете материали, които са най-добри за създаване на пътеката. Утилитарният път (от вратата на кухнята до купчината компост) трябва да бъде възможно най-директен и прав. Една криволичеща пътека ви отвежда на малко пътешествие на открития.

Подготовка на почвата

Какъвто и тип пътека да изберете, ще трябва да подготвите терена, да премахнете препятствията и да изравните района. Това може да бъде скъпо начинание, ако платите на озеленител да разчисти и изравни пътека за полагане на цимент. Но за проекти „Направи си сам“, като тревни пътеки, каменни пътеки, пътеки с мъх или други пешеходни пътеки с растения, не е задължително.

Още: Становището на опитен градинар: Вредна ли е чешмяната вода за стайните растения

  • Първо, ще искате да очертаете посоката на пътя. Направете пробен план, като го маркирате с връв или дори маркуч, след което го оставете на място за няколко дни, за да сте сигурни, че е на идеалното място. Регулирайте го според нуждите, докато стане.
  • След това почистете земята. Отстранете камъните и плевелите. Трансплантирайте всички трайни насаждения, които растат в зоната на пътя.
  • Трето, определете дали терена трябва да бъде изравнен. Ако е така, сега е моментът.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес