Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 трика и реколтата на пипера няма да има прибиране

17 юли 2024, 10:54 часа

Общоприето е, че добивът на пипера зависи от метеорологичните условия и сорта, но съвсем различни трикове също играят важна роля. Ако започнете да ги правите точно сега, плододаването на културата ще впечатли дори опитни градинари.

3 трика за богата реколта от пипер 

Първо, необходимо е редовно да се събират узрели плодове от храстите, защото това ще им позволи да цъфтят по-бързо и също да започнат да формират нова реколта.

Торене на пипера през юли - ето кои са най-добрите рецепти 

Второ, по време на плододаването е необходимо да се подхранват насажденията. Веднъж на всеки 15-20 дни трябва да се прилагат сложни торове, които съдържат калий, фосфор и азот.

Трето, необходимо е правилно да се полива пиперът, тъй като по време на узряването на плодовете реколтата изисква още повече вода, отколкото преди. През този период растенията се нуждаят от редовно осигурявае на влага, но ако е необходимо, можете да инсталирате капково напояване. Водата трябва да е топла.

Тези съвети ще ви позволят да постигнете толкова богата реколта от чушки, че ще трябва да събирате плодовете в кофи.

Чушките могат да се берат зелени, тоест в техническа зрялост. Такива чушки са не по-малко сочни и вкусни от плодовете в биологична зрялост.

Народни рецепти за торене на чушките

За увеличаване на добива на чушките помагат и народни рецепти за торене.

Птичи тор - насища чушките с азот, което спомага за увеличаване на зелената маса. Не се използва в самото начало на цъфтежа и след това по време на плододаването, тъй като може да активира мицела в почвата, заразявайки пипера. За да избегнете това, смесете 1 част тор с 2 части вода и оставете да ферментира за няколко дни. Получената инфузия се разрежда с вода в съотношение 1:10 пъти. 

Пиперът понася добре подхранването с дрожди. Ще ви трябват 1 грам суха мая / 50 грама прясна мая на 1 литър топла вода. Водата трябва да е само топла - не хладна или гореща, в противен случай торенето няма да им се отрази добре. Към маята може да добавите 1 ч.л. захар или няколко капки йод. Този тор насища с минерали, азот, фосфор, желязо, йод. Преди употреба се разрежда с 5 литра топла вода.

Пепелта е отличен вариант за заместване на птичи тор - съдържа калий + фосфор. Ще ви трябва 1 чаша (250 ml) пепел и 2 литра вода. Изсипете малко по малко, като разбърквате, след което оставете да престои 24 часа. Този тор подобрява цъфтежа, улеснява плододаването, разрохква и насища почвата.

Банановите кори също са добра храна за чушките. Бананите са източник на калий. Трябва да изсушите кората на въздух, но не на пряка слънчева светлина, в продължение на 3-4 дни, след това я стрийте на прах, добавете 200 мл вода.

Поливане на пипера - 5 грешки, които всички градинари правят

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес