Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 неща, за които да внимавате при отглеждането на дифенбахия

26 септември 2023, 12:00 часа

Дифенбахията, известна също като "цветето на вдовицата," е изключително красиво тропическо растение, което може да украси вашия дом или офис. Това цвете е издръжливо и не изисква сложни грижи, но все пак има някои аспекти, които трябва да вземете предвид, особено ако сте начинаещ градинар. В следващите редове ще ви представим три важни съвета при отглеждането на дифенбахията.

Дифенбахия – eто защо не трябва да я отглеждаме вкъщи!

1. Местоположение и осветление

Дифенбахията се чувства най-добре на място с разсеяно осветление или лека сянка. Растението с обикновени листа може да се отглежда на място с по-слаба светлина, докато вариантите с петнисти листа изискват по-ярка светлина, за да запазят живите си цветове. Местоположението с източно или югозападно изложение е подходящо, но избягвайте директните слънчеви лъчи, които могат да увредят листата. През летните горещини е добре да осигурите по-голяма сянка или да изместите цветето по-далеч от прозореца, за да избегнете изгаряне. Температурата на стаята следва да се поддържа в интервала между 22 и 24 градуса по Целзий през лятото и между 18 и 20 градуса през зимата.

3 съвета за отглеждане и грижа за дифенбахията

2. Поливане и влажност

Поливането на дифенбахията изисква внимание. Вода с меко краново водоподаване, филтрирана вода или вода на стайна температура е най-подходяща. Поливайте растението, когато горният слой на почвата изсъхне с 1-2 см. Прекомерната влага може да доведе до гниене на корените, затова избягвайте прекомерното поливане. През зимата, когато растението не расте активно, намалете честотата и обема на поливането. Дифенбахията обича високата влажност, така че редовно пръскайте листата или организирайте топли туширания, за да поддържате оптимална влажност в стаята.

5 отровни цветя в дома, които ви разболяват

3. Почва, саксия и пресаждане

За успешното растене на дифенбахията е важно да я посадите в рохка и дишаща почва. Можете да закупите готов субстрат или да го приготвите сами, като смесите дървесна и листна почва с пясък, и торф. За по-добра дренажна способност може да добавите парченца кора. Саксията, в която отглеждате дифенбахията, трябва да бъде широка и стабилна. За допълнителна стабилност и подобрен дренаж можете да поставите камъчета или слой обработена глина на дъното на саксията. Новите растения трябва да се пресаждат всяка година, докато по-възрастните може да се пресаждат на всеки 3-4 години, ако е необходимо.

С тези съвети дифенбахията ви ще цъфти в пълната си красота.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес