Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 грешки, които могат да ви оставят без реколта от ягоди

11 април 2024, 09:50 часа

В грижата за ягодите трябва да следват определни правила - това гарантира прибирането на добра реколта от сочни и вкусни плодове. Но 3 грешки могат да лишат дори опитния градинар от реколтата на тази ягодоплодна култура. Те включват грешки в мулчирането или неговото пълно пренебрегване, торене с органични торове в студена почва и приложение на минерални торове преди затопляне на почвата. 

Грешките, които са пагубни за реколтата на ягодите

За удобство опитните градинари разделят грижата за ягодите по сезони. 

По отношение на мулчирането, което е често пренебрегвано, то може и трябва да се извърши, но не по-рано от началото на май. Преди този период можете да започнете мулчиране само на южните лехи. Факт е, че ако покриете почвата със слама или друг материал, тя ще се затопли по-лошо. Това ще повлияе на възстановяването на растенията след зимата, на цъфтежа и плододаването им.

Торене на ягодите през пролетта - правилата, които трябва да знае всеки градинар

Също така няма смисъл да се прилага мулч, докато не се извърши основното пролетно торене на ягодоплодната градина. 

Втората грешка е свързана с органичното торене. Ако добавите оборски или птичи тор в лехите, студената почва ще влоши разлагането на тора. Поради това растенията няма да получат напълно необходимите хранителни вещества.

Въвеждането на хумус и торф като слой мулч също е изключено. Пристъпването към тази процедура е възможно, след като почвата се затопли до 15-20 градуса по Целзий.

Избързването с прилагане на минерални торове също е голяма грешка. Необходимо е почвата да се затопли преди да се натори с тях.

Например, азотът се добавя не по-рано от затоплянето на почвата до +10 градуса по Целзий. Карбамидът се използва като тор след като почвата се затопли до 12-14 градуса по Целзий.

Приложението на фосфорни торове също е нежелателно, ако температурата на почвата е под 14 плюс. Органичните и минералните добавки се усвояват най-добре, след като почвената микрофлора се активира и растенията окончателно се събудят. Това се случва при температура 15-20 градуса по Целзий.

Освен това градинарите не трябва да пренебрегват факта, че някои торове се отмиват с валежите, които в началото на пролетта често са по-обилни.

Опитен градинар: Това са най-добрите сортове ягоди

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес