Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

20 май 2024, 16:20 часа

Орхидеята е една от най-предпочитаните домашни цветя. Но въпреки нейната популярност, не всички домакини са запознати с основните правила в грижа за нея.

Тези цветя реагират изключително критично на неправилната грижа. Две са основни грешки, които домакините, отглеждащи орхидеи, не трябва да допускат. В противен случай цветето спира да цъфти и е възможно да загине. Тези грешки са свързани с неправилно поливане и неправилно торене.

Грешките, които са пагубни за орхидеята

Полването е изключително важно, тъй като грешката в този случай може да доведе не само до болести по цветята, но дори и до тяхната смърт.

Пресаждане на орхидеята - как да разберете, че е време да го направите

При наличието на повече вода има висок риск процесът на гниене да започне. Почти невъзможно е да го разпознаете в началния етап.

Ето защо си струва да се придържате към определени правила за поливане. Те са доста прости. Оценете външния вид на кореновата система: когато стане сребриста, е време за поливане. Орхидеите се поливат по специален начин – като се потапят във вода за половин час.

Водата трябва да се подготви предварително. Първо, след като се налее, се изчаква се няколко часа, прецежда се, за да се премахне утайката. Едва след това течността става подходяща за поливане на орхидеята.

Както всички растения, орхидеята се нуждае от торене, но има малко по-различни нужди. Повечето торове могат да навредят на цветето. Категорично не можете да използвате торове, които съдържат амоняк. В забранения списък попада и йодът.

По-добре е да не използвате народни средства за торене на това цвете, а да използвате специални готови формули, които са предназначени за орхидеи.

Тази вода ще съживи дори умиращата орхидея

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес