Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 съвета от професионалист за отглеждане на сладък грах

10 май 2024, 05:05 часа

Сладкият грах е една от най-популярните едногодишни култури. Ако се справите добре, ще бъдете благословени с цъфтеж през цялото лято и обилна реколта. Ето няколко добри съвета, от някои от най-добрите производители на грах, за това как да получите най-добри резултати.

Още: 5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

Изберете правилния сорт

Сладкият грах може да се раздели на две основни групи - видовете 'Grandifloras' и 'Spencer'. За експерта цветята от видовете grandiflora имат слети венчелистчета, тези на spencer - не. За всички останали, grandifloras обикновено имат по-силен аромат, така че това трябва да е вашият избор, ако искате да получите този типичен сладък грах на трапезата си.

Засейте ги през есента

Сладкият грах е много студоустойчив и се нуждае само от малко топлина, за да покълне. През октомври ги засейте на дълбочина 1 см. в качествен компост. Ако се държат при около 16°C за 7 до 14 дни, скоро ще започнете да виждате покълване. Сладкият грах, който е бил засят през есента, е много по-силен, така че ще започне да цъфти няколко седмици по-рано от растенията, засети през пролетта.

Отглеждайте ги на студено

Веднага щом видите, че издънките пробиват през компоста, извадете растенията навън. Сладкият грах е невероятно издръжлив. Дори през ноември температурите не са твърде ниски за тях и те бързо ще се „вкоренят“. Държането им на хладни условия с много светлина ще гарантира, че няма да станат прекалено дълги. Дръжте ги на защитено място, далеч от най-лошите зимни бури и веднага щом времето се затопли през пролетта, те ще започнат да се разклоняват. Стиснете върховете, за да ги спрете да стават високи и слаби.

Използвайте „root trainers“

Сладкият грах има изненадващо дълбоки корени, така че ще оцени отглеждането му в дълбоки саксии. Можете да използвате висока саксия или специализирани клетъчни тави, наречени „root trainers“. Това са тави, съставени от отделни дълбоки, тесни клетки, които се разгъват, за да позволят лесно засаждане, без да се нарушават корените. Те също имат набраздени страни, за да насърчат корените да се насочват надолу.

Засадете ги в плодородна почва

Сладкият грах винаги ще се справя по-добре, ако се отглежда в добре наторена, задържаща влагата почва. През есента преди засаждането включете много органична материя в почвата, където ще се отглеждат.

Обучете своя сладък грах

Сладкият грах ще расте бързо и ще се нуждае от някаква подкрепа. А-рамки, изработени от пръчки, ще дадат на растенията опора, за да се катери. Ако продължите да ги връзвате редовно в опорите, това ще гарантира, че всички издънки остават в правилната посока и цветните стъбла ще бъдат много по-прави за рязане.

Производителите на грах отглеждат растенията си като „кордон“. Докато растенията растат, всички странични издънки и пипала се отстраняват, оставяйки само един растящ връх на всяко растение. Това фокусира цялата енергия на растенията в производството на само няколко цъфтежа с най-високо качество всяка седмица.

След като растението достигне върха на опорната конструкция, всички връзки се отрязват и стъблото се полага хоризонтално по земята (наслоява се), а върхът се извива нагоре по съседната тръстика, за да продължи. Необучените растения ще произведат повече цветя, но с по-извити стъбла.

Дръжте ги под наблюдение

Ще трябва да берете цветята редовно през сезона. Стремете се да посещавате растенията поне веднъж седмично и да отрязвате всяко цвете, което е отворено. Премахването на старите цветя означава, че развиващите се пъпки ще узреят по-бързо и ако старите цветове останат, те скоро ще започнат да отклоняват енергията към производство на семена, а не в цветя.

Внимавайте за листни въшки

Сладкият грах е податлив на атаки от листни въшки в края на пролетта, докато расте най-бързо. Следете внимателно растенията си за първите признаци на струпвания на листни въшки по върховете. Листните въшки се контролират лесно с подходящ спрей, например сапунен разтвор, или избърсване с пръсти.

Предотвратете появата на мухъл чрез редовно поливане

Един от другите проблеми, които могат да намалят реколтата на сладкия грах, е брашнестата мана. Появява се като фин прахообразен слой върху всички листа и стъбла и бързо се разпространява, карайки растенията да растат по-бавно и вероятно да спрат да цъфтят. Най-вероятно е това да се случи по време на горещи и сухи периоди през юли и август. Ако растенията се поддържат добре напоени, е по-малко вероятно да бъдат засегнати, но винаги поливайте в основата на растенията и не пръскайте листата, тъй като това може да увеличи разпространението му.

Още: 6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни

Почистете инструментите, за да предотвратите пренасянето на вируси

За съжаление сладкият грах е податлив на вируси. Ако растенията се заразят, те ще изглеждат по-бледи, по-малко жизнени и всички цветя могат да покажат необичайни ивици и обезцветяване. Отстранете всички растения, които показват признаци на заболяване, за да спрете разпространението му, и почистете с дезинфектант всички инструменти, които може да имат сок от болните растения.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес