Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 от най-красивите вечнозелени храсти за вашата градина

21 март 2024, 05:45 часа

За впечатляващ вид на вашата градина, задължително помислете къде е най-подходящо да засадите вечнозелени храсти. Те ще ви гарантират уют и зеленина дори и през студените зимни дни.

Подбрали сме 10 от най-красивите вечнозелени храсти, а изборът колко и какви да засадите, оставяме на вас.

Lavender angustifolia 'Arctic Snow'

Още: Чимшир: Какво изисква и как да се грижим за него?

Няма как да не започнем с очарователната и ароматна лавандула. Един списък на най-красивите вечнозелени растения, би бил непълен без не. Издръжлива и много ароматна, лавандулата ще краси вашия двор със сребристо-зелените си листа и прелестните малки лилави цветчета.

Fatsia japonica

Този храст е издръжлив и вирее отлично в крайбрежни условия и на сенчести места с градината. Със здраво стъбло и красиви големи листа, той е красиво решение за вашия двор или градина.

Camellia '1001 Summer Nights' Jasmine

Цъфтящ храст с красиви, големи цветове и наситено зелени листа, това растение ще придаде цветен разкош на вашата градина. Предлага се в различни цветове – бяло, жълто, розово и червено. Въпреки че са естествено големи храсти, има сортове джуджета.

Daphne dora 'Aureomarginata'

Още едно растение, което цъфти през ранна пролет с малки и изключително ароматни цветчета. Малък вечнозелен храст, който можете да откриете в най-различни цветове.

Photinia x fraseri 'Red Robin'

Прекрасно, обичащо слънцето вечнозелено растение. За да се радвате на пъстрота и разкош през пролетта заложете на този многофункционален храст. Прекрасните му наситено зелени листа и аленочервен цвят ще ви пленят.

Aucuba japonica 'Crotonifolia'

Ако имате нужда от растение издържащо на сурови метеорологични условия, това трябва да бъде вашият избор. Способно да оцелее в суха почва, на сянка и в солени крайбрежни райони, то няма да измръзне и продължи да ви радва дълги години.

Euonymus fortunei 'Blonde Beauty'

Това е друг вечнозелен храст, който се адаптира чудесно към глинеста почва и понася добре сенчестите места и морския климат. Специфично за това растение е способността му да расте като свободно стоящо растение или да се катери по стена или ограда като жив плет.

Ilex aquifolium

Известно най-вече с класическият си тъмно-зелен цвят на листата и малки червени плодове по Коледа, това вечнозелено растение ще придаде величествен вид на градината ви. Растението осигурява подслон и е източник на храна за различни видове птици.

Още: Храсти-джуджета подходящи за градината

Buxus sempervirens

Много лесно за поддръжка и бавно растящо растение. Плътните му листа могат да бъдат оформени по ваш вкус и това ще придаде изтънчен и уникален вид на вашият двор.

Mahonia aquifolium 'Apollo'

Завършваме с едно вечнозелено растение, което ще придаде свеж вид на градината ви още на края на зимата или през ранна пролет. Ароматните яркожълти цветя се носят на големи съцветия или гроздове по върховете на клоните, приказна гледка, която можете да създадете във вашия двор.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес