Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 начина да използвате черупки от яйца в градината

21 май 2024, 15:00 часа

Ако имате градина и все още изхвърляте черупките от яйца в кошчето за боклук, правите голяма грешка. 

Има много възможности за използване на яйчени черупки, а десетте най-добри начина за използването им в градината са наистина задължителни за всички опитни градинари.

Как да използваме черупки от яйца в градината?

Ако внимателно почистите яйцето, черупката му може да се използва като екологичен миниконтейнер за разсад. Насипете пръст в черупката, засадете семето и когато покълне, го засадете в почвата заедно с черупката.

Торене с черупки от яйца - ето как се прави

Начупете черупката на големи парчета и ги използвайте като дренажен слой в контейнери за разсад, дупки за засаждане, саксии със стайни растения.

Изсушете черупката и смелете до състояние на брашно. Поръсете получения прах под разсада, за да стимулирате ускоряването на неговото развитие.

Отстранете черупката от твърдо сварените яйца и ги поставете в компостната яма. Черупките подобряват качеството на хумуса и го правят по-рохкав.

Ако в градината ви има глинеста почва и искате да подобрите нейната структура, смелете черупки от яйца и ги смесете с почвата.

Използвайте черупките, за да деоксидирате почвата. Смелете ги и ги добавете към почвата по време на копаене или директно в дупките за засаждане.

В черупката на яйцата има много микроелементи, така че е препоръчително да се използват като органичен тор, в суха и течна форма.

За да направите хранителните вещества от черупките на яйцата възможно най-достъпни за растенията, трябва да подготвите течен тор на тяхна основа. За да направите това, изсипете 100 гр яйчен прах в 1 литър вода. Пригответе това в стъклен съд, плътно затворете капака и го поставете на тъмно място за една седмица. След 2 седмици водата става мътна и течността има неприятна миризма. Разрежда се 1: 3 с чиста вода и се използва за поливане на градински и стайни растения.

Разстелете счуканите черупки върху повърхността на лехите и леко притиснете - така се получава естествен мулч. Този метод на използване ви позволява да се отървете от плевелите и да предпазите почвата от засушаване.

В борбата с вредителите също може да се използва яйчената черупка. Прахът помага срещу охлюви, охлюви и кръстоцветни бълхи, срещу къртици и в случая е по-добре да използвате големи фрагменти с остри ръбове.

Прахът от яйчени черупки може да се използва като лекарство, например срещу черен крак. За да направите това, е необходимо да го излеете отгоре в дебел слой около болното растение върху предварително навлажнена почва.

Черупки от яйца в градината - 3 грешки при използването им

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес