Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 грешки при покупка на семена: Много градинари сами слагат край на бъдещата реколта

06 януари 2023, 17:47 часа

Дори опитните градинари периодично са принудени да търсят помощ и да използват съветите на други хора.

Ще ви кажем как да избегнете непланирани разходи, да отглеждате силен разсад и да съберете богата реколта. За да направите това, просто трябва да се откажете от грешките, които се правят при избора и покупката на семена.

1. Семена в обикновени пликове

Често опитните градинари са пленени от снимката върху опаковката на семената, докато тези с не най-лошо качество могат да бъдат опаковани в обикновени пликове, за да се намалят разходите за хартиени пликове.

7 двойки растения, които не могат да бъдат засадени в една градина

2. Икономичност и пестеливост

Въпреки това в преследване на това, което е по-евтино от средната пазарна цена, можете да купите нещо, което изобщо няма да ви свърши работа. Само продукт, чиято цена съответства на "златната среда", може да оправдае инвестициите.

3. Снимка на опаковката

Не се надявайте, че ще отглеждате абсолютно същите зеленчуци или плодове. Маркетолозите не спят и нарисуваните моркови най-вероятно ще бъдат различни от тези, които растат в градината. Преди да купите, трябва да проучите отзивите за производителя на семена и магазините, които продават такива продукти.

4. Драже семена

Това е най-новата разработка, предназначена да улесни работата на градинарите. Но градинарите, както преди стотици години, се страхуват от модернизацията и затрудняват живота си.

Ако искате красива градина, засейте семената сега

5. Климат и разнообразие

В допълнение към разнообразието съществува понятието "климатична характеристика". Трябва да изберете какво са отгледали градинарите в условията на север или юг. Но не очаквайте "северните" семена да дадат невероятни резултати на юг.

6. Купувайте, където можете

Маркетолозите знаят какъв процент от покупките са направени спонтанно и го използват. Ето защо, след като забележите жена със семена в прохода или на пазара, не бързайте да вземете портфейла си, а помислете при какви условия е съхранявала семената и дали имате нужда от тях точно сега.

7. Предварителна покупка

Не е най-добрият вариант. Ако нищо не се случва със запасите от сол, кибрит и сапун, тогава семената имат срок на годност, което се отразява на покълването. Не е факт, че след като са лежали година или две на дъното на кутията, те изобщо ще покълнат.

Кога трябва да засадите семената, ако искате да имате страхотна градина

8. Хибриди

Семената със знак F1 са хибриди, а не ГМО, както мнозина смятат. Отглеждат съвсем нормални зеленчуци. Но използването на семена от отглеждани зеленчуци е безполезно. Те вече не носят родителски гени и ще се окажат грозни.

9. Информация за производителя

След като погледнат снимката, мнозина грабват семената, без да четат какво е посочил производителят на гърба. Но има само най-важното и може би е написано, че във вашия случай е по-добре да не купувате този сорт.

10. Дата на производство

Данните за срока на годност, датата на производство и друга информация за времето се нанасят върху торбите чрез отпечатване на дата. Мастилото трябва да е с еднакъв цвят, цифрите с еднакъв размер. Ако забележите разлика - оставете го настрана, най-вероятно е продукт с изтекъл срок на годност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес