Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановки на народни обичаи, конкурси и изложби в "Етъра" през 2015 г.

19 януари 2015, 15:18 часа • 16913 прочитания

Богат културен календар са предвидили през 2015 година от Архитектурно етнографски комплекс „Етър” в Габрово. Това заяви Благовеста Божинова, уредник в музея, предаде Фокус.

И тази година от комплекса са заложили на традиционните възстановки на народни обичаи. Предстои отбелязването на Тодоровден и Благовещение, с което ще бъде поставено началото на пролетните празници. За пета поредна година ще бъде проведено училището за лазарки. В културния календар са предвидени и много занимания за деца. Ще се проведат национални детски конкурси за плашила, за мартеници и за сурвакници. На 30 април ще се проведе национален детски конкурс „Етъра чудесно място за...”. Целта на конкурса е да даде възможност на децата да развият своето въображение и фантазия. Те трябва да обяснят в своето творчество, чрез рисунки, стихотворения, есета, с какво свързват „Етъра”.

През месец май в комплекса ще бъде отбелязан по традиция Гергьовден, с характерните гергьовски възстановки – люлката, кантарите и др. „Тази година заедно с колегите в „Етъра” решихме да наблегнем на много възстановки, на оживяване в чаршията, така че нашите посетители във всеки един момент, независимо дали има празник или не, ще бъдат изненадани от едно допълнително оживяване на комплекса, на къщите в чаршията”, подчерта Благовеста Божинов.

Културният календар на Музея ще продължи с отбелязване на 1 юни – Денят на детето. Той ще се състои в новооткрития музеен детски кът „Открий какво умееш”, който ще навърши една година. Следва Еньовден, който тази година в „Етъра” ще отбележат на 21 юни от 11.30 часа. „Това е един от големите, емблематични празници в „Етъра”, дългоочакван и много обичан от нашите гости. Така че сме подготвили отново богата фолклорна програма”, посочи Божинова. Ще се проведе и традиционният конкурс за еньовски венец. През тази година ще бъдат открити и както изложби, свързани с обредния български календар, така и изложби на гостуващи музеи от цяла България.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес