Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трявна ще отбележи 146 години от избухването на Априлското въстание

05 май 2022, 10:38 часа • 2075 прочитания

Априлското въстание е един от ключовите моменти в българската история и един от най-ярките изрази на непримиримост, допринесли за извоюването на свободна България. Избухва преждевременно на 20 април 1876 год. в Копривщица, организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки своя неуспех оставя силен отзвук в Западна Европа и Русия и достига своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днес 146 години по-късно си спомняме за тези славни времена, когато предците ни са били водени само от едно – свобода и независимост.

Своята почит и признателност към всички знайни и незнайни борци, участвали в “Зографската чета” на Трявна по време на Априлското въстание и всички онези, оставили името си завинаги в историята, ще отдадат на 5 май (четвъртък) кмета на Община Трявна, председателя на Общински съвет-Трявна, служители на общинска администрация, жители и гости на града.

Честването ще започне в 10:00 ч. с отслужване на панихида и поднасяне на цветя пред паметниците на поборници и опълченци в двора на църквата “Св. Архангел Михаил” в Трявна. Г-жа Силвия Кръстева и инж. Стефан Петров ще поднесат цветя пред паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България до Музея на азиатското и африканско изкуство, след което ще се отправят към паметника на Петър Генчев и Стената на храбростта в града.

5 МАЙ – ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 146 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

ПРОГРАМА 

Община Трявна 

5 май 2022 г. 

10:00 ч. – Поднасяне на цветя от г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна и инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет-Трявна пред паметниците на загиналите за свободата на България в гр. Трявна

Паметниците на поборници и опълченци в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ и отслужване на панихида

Паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България

Паметник на Петър Генчев

Стена на храбростта

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес