Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трявна представя изложба на “Строителните занаяти на Стара планина”

05 май 2022, 10:42 часа • 2874 прочитания

Какви са били архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането в района на Габрово, Трявна и Дряново? Какви автентични къщи са запазени и какво разказват местните майстори, съхранили този занаят и до днес? Тези и още интересни факти, експонати и визуалиции представя изложбата “Строителните занаяти на Стара планина”, която ще бъде официално открита днес, 4 май, в Музей “Старото школо” в Трявна. Експозицията се организира съвместно между Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна, Регионален етнографски музей на открито “Етър”, сдружение “Мещра”, НГПИ “Тревненска школа” и ИЕФЕМ-БАН.

“Съвместната изложба, която откриваме днес е резултат от проекта “Строителните занаяти на Стара планина” на сдружение “Мещра – традиционни знания и занаяти”, който е съфинансиран от Национален фонд “Култура” към Министерство на културата от 2018 год. Не случайно първото ни гостуване е тук, тъй като участието на СМРЗИ-Трявна и НГПИ “Тревненска школа” е директно и индиректно по време на цялото проучване!” подчертава г-жа Росица Бинева, която е част от екипа на РЕМО “Етър”.

Проектът, чийто резултат е сегашната изложба, проследява материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. По време на двете теренни проучвания са посетени около 30 габровски, тревненски и дряновски населени места, а в изследванията се включват както специалисти етнографи, архитекти, инженери, така и доброволци, студенти и преподаватели.

“Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, което е застрашено от изчезване, вследствие на обезлюдяването на района и редица други фактори. На място успяхме да разговаряме с местни майстори, които са свързани със строителните традиции, собственици на възрожденски къщи и да се докоснем в детайли до тази епоха.” допълва още г-жа Бинева.

Изложбата включва 13 табла с включени визуализации, дело на Росина Пенчева, 32 бр. събрани експонати като дюлгарски инструменти и други дарени предмети по време на експедицията, както и 3D макет на традиционна къща от с. Горнова могила, чиято история е свързана с РЕМО “Етър”.  

“Документирането и популяризирането на традиционните строителни техники и изследването на връзката материално – нематериално културно наследство са важни стъпки в посока съхранение на местната традиционна архитектура. Това е част от процес на създаването на чувство за отговорност, оценяване и уважение към наследството, оставено от предците ни.” завършват изследователите и канят всички любители на историята и епохата на Възраждането да посетят Музей “Старото

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес