Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата разследва насилието в дома в Габрово

12 февруари 2018, 15:00 часа • 1178 прочитания

Районната прокуратура в Габрово е образувала досъдебно производство за насилие над настанени в Центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Габрово.

Случаят придоби обществена значимост след като беше разкрит първо от Actualno.com. Още в петък, 19-ти януари, публикувахме подробно наше разследване, представяйки гледните точки на всички участници – първо на г-жа Лазарова и на г-жа Милчева, а след това и на възпитателките в дома, които са си позволявали да бият деца. Впоследствие бяха уволнени директорът на Агенцията за закрила на детето, директорът на дома в Габрово, а в центъра бяха изпратени социални служители от други градове. 

Сега прокуратурата е преценила, че има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Държавното обвинение посочва, че са били изтезавани малолетен и непълнолетен от центъра, като извършеното не представлява по-тежко престъпление.

Ще бъдат назначени експертизи, свързани с получени от децата телесни увреждания, както и за тяхното психическо състояние и годността им да бъдат свидетели. В рамите на разследването ще се изясняват и действията на целия персонал на дома, както и на длъжностните лица от Община Габрово. Целта е да се установи дали са извършвани и други престъпления от хора, извън заснетите във видеоматериалите.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес