Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха паметник на Дан Колов в Плачковци

20 юли 2022, 14:04 часа • 3614 прочитания

Великият български борец на всички времена Дан Колов бе увековечен завинаги в Плачковци! Прекрасният бюст-паметник на “Балканският лъв” бе официално открит снощи, 19 юли, в градинката до стадиона пред погледите на десетки жители и гости на града. Мястото не е избрано случайно, тъй като корените на борецът са свързани с плачковския край – бащата на Дан Колов е от село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

Събитието събра на едно място близки и роднини на Дан Колов от родното му село Сенник, уредникът на къщата-музей “Дан Колов”, читалищни дейци, световни и европейки шампиони по борба, най-яркият сред които бе Александър Томов – носител на 5 световни, 5 европейски и 2 вицеолимпийски титли.

Сред официалните гости на откриването бяха кметът на Община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна, зам.-кметът на Община Трявна, общински съветници, областният управител и зам.-областният управител на Област Габрово, началникът на Централно военно окръжие пол. Георги Петков и началникът на Централно военно окръжие – Габрово, президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов, десетки дарители.

Кметът на Кметство Плачковци приветства гостите и подчерта, че бюст-паметникът е реализиран, за да напомня на всяко едно ново поколение за историята на великия българин и по този начин той да продължи да живее във времето.

“Днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези, като Дан Колов, които имат това право. Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже за неговия път – тръгнал от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите успехи, но малко знаят за човека Дан Колов!” заяви в своето слово кметът на Плачковци. 

В своето обръщение кметът на Община Трявна сподели, че за него е изключителна чест и привилегия да присъства на подобно значимо събитие, което остава завинаги в историята и обърна внимание на личността и човекът Дан Колов.

“Той е борецът, достигнал световни висини в областта на спорта и прославил България по целия свят, той е борецът, който си спечелва прозвището „Балканският лъв“; „Българският Кинг-Конг“, „Страшното българско чудо“ и не на последно място той е борецът и човекът Дан Колов, който доказва силата на родното и до сетния си дъх остава верен на България!

Той е примерът, който трябва да следваме днес. Успешният мъж, който никога не променя своя смирен и скромен характер, своята щедрост и своята добра душа. И точно от такива хора имаме нужда днес! Да се чувстват силни, като Дан Колов, защото са българи!

Завършвам с една огромна благодарност – към всички, които се обединиха около идеята в Плачковци да се изгради бюст-паметник на видния българин и които помогнаха за нейното реализиране. Защото общите ни усилия и щедростта ни показаха, че все пак сме хора и следваме думите на българския борец, че за благотворителността трябва да се даде всичко!” завърши г-жа Силвия Кръстева.

Поздравление и благодарност за приноса на всички дарители отправиха още областният управител Ралица Манолова и Ангел Ангелов – най-видният сподвижник за реализирането на идеята в Плачковци да има бюст-паметник на Дан Колов. Дейците получиха статуетки с лика на българския борец, които бяха връчени от кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов.

По традиция бюст-паметникът бе осветен, а своята признателност жители и гости на града изразиха с поднасяне на венци и цветя. Тържественото откриване продължи с фолклорни изпълнения от самодейните състави към НЧ “Пробуда-1924” – гр. Плачковци и с изпълненията на Оркестър Габрово с диригент Николай Венков.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес