Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Трявна почете паметта на революционера Ангел Кънчев

05 март 2022, 12:55 часа • 3349 прочитания

Община Трявна почете 150 години от гибелта на един от най-видните и непримирими български революционери – Ангел Кънчев! Паметта му се почита в цялата страна, като най-изявени са събитията в родния му град Трявна и крайдунавския град Русе, където на 5 март 1872 год. младият деец слага край сам на живота си – дело, което само по себе си говори за отдадеността му и вярата в Свободата на Отечеството!

По традиция, годишнината от гибелта му бе отбелязана с чест и почести на площада пред родната му къща в Трявна, днес превърната в музеен обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство във възрожденския град. Пред високо издигнатия в цял ръст паметник на Ангел Кънчев своята почит и преклонение отдадоха зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов, председателят на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров, общински съветници, ръководство, екскурзоводи и уредници към СМРЗИ-Трявна, Регионален клуб “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция”, жители и гости на града.

Кметът на Трявна Силвия Кръстева направи обръщения по случай отбелязването на век и половина от смъртта на великия революционер. "На днешния ден, преди цели 150 години, Трявна и България губят един от най-видните си и будни революционери, посветили делото и живота си на Отечеството – Ангел Кънчев! Той е този, който редом с ярки образи и личности като Ботев, Левски, Каравелов, Раковски също се превръща в един от най-светлите такива на българското революционно и освободително дело! Тревненецът е сред най-приближените в обкръжението на Апостола на Свободата Васил Левски и техните съвместни действия записват името на Кънчев сред инициаторите за създаването на редица комитети в цялата страна. Делото и жертвоготовността му могат да бъдат само пример за отдаденост, вяра и надежда, че България е и ще пребъде!", каза тя. 

"Днес, век и половина по-късно, ние потомците на видния тревненец отново имаме възможността да преклоним глави пред подвига му и да изречем с гордост името му! Да си спомним за неговия кратък, но наситен с толкова смисъл живот и да изречем за сетен път думите на Захари Стоянов, описвайки с точност неговата саможертва “Спасителят на человеческий род, погубил себе си за доброто на другите!” Да направим своята равносметка и да почерпим онова вдъхновение, което е водело винаги напред хора като Ангел Кънчев. Без страх и с толкова смелост!", посочва Кръстева.  

"Винаги ще помним делото ти и винаги Трявна ще бъде горда с подвига ти! Преди, сега и завинаги! Героите не умират! Поклон пред светлата ти памет!", завърши словото си тя. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес