Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Трявна отбелязва без церемония Денят на народните будители

27 октомври 2021, 16:55 часа • 1322 прочитания

На 1 ноември честваме Денят на народните будители! Тогава почитаме паметта на книжовниците, просветителите и борците за Национално Освобождение и прекланяме глави пред тяхното дело и принос за развитието и съхраняването на духовните ни и културни ценности.  

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. 13 години по-късно, през 1922 год., тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение 1 ноември да се отбелязва като Ден на народните будители. Предложението му е прието и през 1923 год. цар Борис III издава указ, с който празника започва официално да се чества в цялата страна до 1945 год., когато е отменен. Традицията по неговото отбелязване се възобновява през 1992 год., със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-тото Народно събрание.  

Поради усложнената епидемиологична обстановка от Covid-19 в страната, тази година Община Трявна ще отбележи Деня на народните будители без официална церемония. Ще бъдат поднесени само цветя от кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и председателят на общински съвет – инж. Стефан Петров.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес