Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Трявна изгражда велопътека

18 януари 2022, 17:45 часа • 1808 прочитания

Община Трявна ще предостави още една възможност за развитие на туризма в региона, като предвижда да изгради велопътека в бъдеще. Живописният маршрут ще започва от Трявна и ще води до Божковска поляна в кв. “Божковци”, минаващ през кв. “Тепавици”. За да се стигне до реализиране на идеята, обаче, предстои тепърва проектиране на велопътеката, а преди това ще бъде закупен част от частен имот по предвиденото трасе.  

От местното ръководство вече са провели разговори със собственика на имота и са започнали процедура по закупуване на тази част от парцела, който е в урбанизирана територия. Предложението за възмездно придобиване на част от имота бе прието единодушно на последното редовно заседание на Общински съвет – Трявна в края на месец декември миналата година.  

“Знаете, че към момента се изгражда “Божковска поляна”, която за радост става един много добър кът за отдих и почивка и всички ние имахме идеята да направим велопътека от Трявна до Божковска поляна. Водихме доста дълги разговори със собственика, но към днешна дата имаме неговото съгласие, с което предлагаме да закупим част от имота, за да преминем към следващия етап, а именно проектиране на велопътеката.” коментира кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева пред общинските съветници на последното провело се заседание на ОбС-Трявна.  

Идеята за осъществяването на подобна велопътека в региона е обсъждана и на предходни заседания на местния парламент, като един от имотите по трасето вече е придобит по възмезден път от общината с тяхно решение. Цената, определена за участъка, който предстои да бъде закупен, от частния имот е 30 лв./кв.м. за общо 214 кв.м. площ.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес