Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Габрово пита министър Шишков дали тунелът под Шипка още е приоритет

24 ноември 2022, 15:47 часа • 2986 прочитания

В писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков кметът на Габрово Таня Христова пита приоритетен обект ли е за държавата тунелът под връх Шипка и ще бъде ли реализиран, съобщиха от местната администрация.

Повод за реакцията ѝ станаха изразени пред медии позиции на министъра през последните дни, които поставят под съмнение институционалната подкрепа за обекта.

В писмото до министъра Христова припомня националното и международно значение на инвестицията, както и факта, че през последните седем години беше изградена довеждащата инфраструктура - четири от общо петте етапа на обхода на град Габрово. Също и че направените инвестиции се обезсмислят без реализацията на финалния етап - тунел под връх Шипка.

"Само преди девет месеца обектът отново беше поставен под риск, но после потвърден като национален ангажимент. Ето защо, повече от пет месеца след подписването на договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на последния участък от обходния път на Габрово с тунел под връх Шипка", сочи кметът на Габрово.

Тя ще очаква отговор за напредъка по изпълнението на договора за проектиране и строителство, дали проектът „Проектиране и строителство на обект: "Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка" е включен в Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027, както и какво е официалното становище на министерството за ролята и значението му за националната и международната транспортна свързаност.

Писмото до министър Иван Шишков е адресирано още до президента Румен Радев, до служебния премиер, заместниците му, отговорни за управлението на европейските средства и за икономическите политики, транспорта и съобщенията, както и до Комисията по регионална политика и местно самоуправление в Народното събрание.

Припомняме, че инженеринговият договор за изграждане на обходен път на Габрово с дължина над 10,5 км и тунел под Шипка бе подписан на 8-ми юни тази година. Възложител е Агенция "Пътна инфраструктура", а изпълнител - консорциум "ПСВТ" между фирмите "Пътни строежи – Велико Търново" АД (с 34% дял), "Пътстройинженеринг – Т" ЕАД (с 33% дял) и "Хидрострой" АД (също с 33%).

Стойността му е 298 350 000 лв. без ДДС.

Ново строителство е предвидено за 7,633 км, а реконструкция - на 2,920 км. Ще се изграждат пет тунела с обща дължина малко над 4 км, един мост и шест подлеза с обща дължина близо половин километър. 

Срокът за изготвянето на техническия проект според подадената оферта е 240 календарни дни (или 8 месеца), а 1280 са календарните дни за строително-монтажните работи (или близо три години и половина).

ОЩЕ: Пред подписване е договорът за тунел под Шипка на стойност 358 млн. лева

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес