Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

13 декември 2023, 11:36 часа • 8993 прочитания

Прекратен е договорът за модернизация на 15 пътнически вагона, защото въпреки удължения заради форсмажорни обстоятелства срок, не е предаден на възложителя нито един от вагоните. Фирмата „Вагонен завод – Интерком“ АД в Дряново трябва да връща над 13 милиона лева.

Договорът на стойност 26,7 млн. лв. без ДДС е сключен на 22-ри април 2021 г., като възложител е „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД – дъщерна фирма на „Холдинг Български железници“. Вагоните, които трябваше да се осъвременят, са B-84, ĸoитo ca ocнoвнaтa чacт oт пapĸа нa „БДЖ-Πътничecĸи пpeвoзи" и ca пpoизвeдeни в зaвoдa пpeз 80-тe гoдини нa 20 вeĸ. Срокът за изпълнение беше до 22.04.2023 г.  

От отговора на транспортния министър Георги Гвоздейков до депутата Димитър Найденов (ПП-ДБ) става ясно, че работата е била разделена четири етапа: Предаване на първа партида, състояща се от 5 модернизирани вагона втора класа и един първа класа до 22.02.2022 г.; Предаване на втора партида от 3 специализирани вагона до 22.06.2022 г; Предаване на трета партида от 3 модернизирани вагона втора класа до 22.10.2022 г.; Предаване на четвърта партида от 2 модернизирани вагона първа класа и един втора класа до 22.04.2023 г. Още: Дряновски завод се похвали: Новият ни вагон е над средното европейско ниво

Още със сключването на договора БДЖ превежда аванс на изпълнителя от 6,9 млн. лв. – 26% от стойността на договора, както е записано в него.

Неспазени срокове

Нито един от сроковете не е спазен и възложителят след месец октомври м. г. задейства правото си на неустойка. Тогава „Вагонен завод – Интерком“ внася сертификат за форсмажор, издаден от Българската търговско-промишлена палата.

Следва подписване на допълнително споразумение и нов график със срок до 31-ви декември тази година, когато са платени още 1,07 млн. лв. авансово.

„Въпреки наближаването на крайния срок и на новите одобрени графици, до момента „Вагонен завод - Интерком“ АД - гр. Дряново, не е предало нито един вагон на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД", сочи министър Гвоздейков.

Регулярните проверки по напредъка на дейностите, които представители на възложителя извършват, показали, че досега е завършен само един вагон, който все още не е приведен в готовност за експлоатация, тъй като не притежава необходимите разрешения и регистрации от компетентните органи.

Точно преди седмица – на 6-ти декември, изпълнителният директор на завода е уведомен за разваляне на договора.

Фалит?

Поканен е веднага да възстанови преведения аванс от 8 млн. лв. и предупреден, че в противен случай сумата ще бъде удържана от гаранцията за авансово плащане. Той трябва да плати още неустойка в размер на 15% от общата стойност на договора, или сума над 4 млн. лв. Да върне също така платените на отпаднало основание суми от общо 1,12 лв. без ДДС и предадените за ремонт вагони. Още: Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници

Разваленият заради неизпълнение договор вероятно ще означава фалит дряновския вагонен завод

В него към края на миналата година работят 93 човека. Действителен негов собственик е Валери Димитров чрез фирмата му „Интерком“ ЕООД - София.   

„Постигнатите през 2022 г. резултати дават основание да оценим годината по-скоро като неуспешна. Дружеството изпълни недостатъчен обем работа, което доведе до реализиране на загуба от 3 479 000 лв. спрямо 4 085 000 от 2021 г.“, сочи докладът му за дейност, публикуван в Търговския регистър.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес