Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Църквата "Свети Архангел Михаил" в Трявна отбеляза днешния празник

08 ноември 2021, 13:03 часа • 2562 прочитания

Днес българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил – олицетворение на доброто, светлината и справедливостта! В православието, той е един от седемте ангели, стоящи винаги пред престола на Господ и се счита за военачалник на цялото небесно войнство. Според народните традиции името му се свързва с почитта на починалите и техните души.  

Открай време, Архангеловден – вторият по значимост есенен православен празник след Димитровден, е изключително специален за Трявна и тревненци. “Св. Архангел Михаил” е светецът-закрилник на възрожденския ни град и най-старата тревненска църква носи именно неговото име. Затова и днес храмът чества своя патронен празник.  

Празничната света литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, който пожела най-вече здраве и силна вяра на десетките миряни, които храмът събра на днешния Архангеловден.  

“Божията вяра е важна за спасението на душата, която е цел на нашето житие тук. Всеки ден, ние по-малко, трябва да работим и за душата си. Иначе сме обречени от плевелите, които растат навсякъде около нас, но ние не трябва да оставяме вярата ни да бъде заглушена и да я предаваме на другите, защото и Господ казва: “Вяра без дела е мъртва!” и за това най-много могат да ни помогнат ангелите-господни. Всеки да моли своя ангел и така имайки тяхната подкрепа, имайки тяхното упование, ние няма от какво да се боим и нека да гледаме Божията правда, която ни дарява любов и светлина. Честит празник, бъдете благословени всички вие и вашите чеда! Амин!” завърши своето обръщение към всички присъстващи Великотърновският митрополит Григорий и допълни, че на миряните ще бъдат раздадени православни молитвеници, които да занесат в своите домове.  

Днешният празник уважиха и зам. кметът на Община Трявна – г-н Марин Маринов, кметът на Кметство Плачковци – г-н Борислав Борисов и всички кметски наместници в Община Трявна, които също запалиха свещички за здраве и почетоха паметта на своите покойни близки и роднини.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес