Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Априловската гимназия навърши 185 години

14 януари 2020, 11:11 часа • 12693 прочитания

В Габрово днес отбелязват 185-годишнината от създаването на Априловото училище. В празненството под мотото "Създаваме празник" ще се включат възпитаници на Националната априловска гимназия, граждани и общественици.

Очаква се честването да започне с ритуал пред паметника на Васил Априлов, а след това там ще се състои спектакълът „Дивният огън“. Ученици ще вземат участие и в играта „Шифърът на Априлов“. Цялата програма на честванията може да видите тук.

Националната априловска гимназия е средно училище с хуманитарен и чуждоезиков профил в град Габрово. Основана е като първото светско училище в България през 1835 г. и без прекъсване обучава ученици. В част от нейната сграда се помещава Националният музей на образованието. Сградата е обявена за паметник на културата през 1979 г.

Училището е нареждано сред най-елитните средни учебни заведения в страната. Днес то носи името на своя основател Васил Априлов, който първи въвежда взаимноучителната метода вместо килийното обучение. Това го прави първото българско светско училище. То се съгражда и поддържа чрез създадения от Васил Априлов дарителски фонд, в който се включват Николай Палаузов и много други габровци.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес