Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 000 лева за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Габрово

24 юни 2015, 12:06 часа • 7172 прочитания

За 2015 година в бюджета на Община Габрово са предвидени 20 000 лева за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, съобщава Дарик нюз.

Към настоящия момент шестнадесет двойки са подали заявления за финансово подпомагане. Документите на 12 от тях са разгледани и одобрени за финансиране на първото заседание на комисията в началото на месец юни. Предстои разглеждането на още молби.

Средствата се отпускат целогодишно.

Вече трета година Община Габрово подпомага семейства и лица живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.

25 юни е обявен за Ден на репродуктивното здраве.

Това е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие”, която се провежда през месец юни в различни градове на страната.

Във фокуса на събитието са взаимопомощта и споделянето на опит, безплатните индивидуални консултации и груповите беседи със специалисти в областта на репродуктивното здраве. Представят се новостите в лечението на безплодието.

По данни от последното направено проучване през 2013 г. в България повече от 145 000 са хората с проблеми, свързани с репродуктивното здраве.

В световен мащаб всяка една от 6 двойки среща трудности в зачеването на дете и това съставлява почти 15% от населението в активна възраст.

Статистиката сочи, че проблемите се разделят по равно между двата пола, а често могат да бъдат и при двамата от двойката.

Всъщност много малка част от хората с репродуктивни проблеми имат нужда от донорски материал, но те са изправени пред реалността да зависят от благородството на друг човек да имат собствено дете.

Не е нужно един проблем да засяга много хора, за да бъде сериозен.

Целта на отбелязването на Световния ден на репродуктивното здраве е да предостави информация на пациентите и обществото за процедурите в асистираната репродукция, които се извършват с донорски материал, да се запознаят хората със законовата уредба и медицинските практики, да се опровергаят митовете и предразсъдъците, които битуват сред обществото по тази тема.

Необходимо е също да се намерят начините за преодоляване на все още неадекватното разбиране на донорския процес, да се популяризира тази благородна идея и да се насърчи дарителската активност.

Десет години за стерилитета се говори все по-открито, адекватно и в първо лице. Той не е срамно бреме, което трябва да се крие, а състояние на репродуктивната система, чийто причини трябва да се търсят адекватно и да се преодоляват с помощта на добри специалисти.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес