Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради уговорени мачове: УЕФА изхвърли испански клуб от евротурнирите

24 юни 2023, 09:47 часа • 1978 прочитания

Испанският тим Осасуна, който през изминалия сезон завърши седми и се класира за третия по сила турнир на УЕФА Лигата на конференциите, няма да бъде допуснат до участие в европейската надпревара. Европейската футболна централа отстрани тима заради уговорени мачове отпреди близо десетилетие.

Изхвърлят Осасуна от Европа за уговорени мачове

Осасуна направи много силен сезон в Испания, достигайки до финала за Купата на Краля, а освен това успя да влезе и в топ 7, осигурявайки си участие в евротурнирите. В началото на месеца обаче УЕФА започна дело срещу испанския клуб за уговорени мачове срещу Бетис и Валядолид, съответно през сезони 2012/13 и 2013/14.

Осасуна - Реал Мадрид

Защо УЕФА отстрани Осасуна от Лигата на конференциите?

Върховният съд в Испания призна за виновни членовете на Съвета на директорите на Осасуна, в това число и президента на клуба, за незаконно присвояване, фалшификация на документи и спортна корупция. УЕФА нямаше друг избор, освен да отстрани Осасуна от участие в Лигата на конференциите.

От Осасуна не са съгласни с решението на УЕФА и ще го обжалват. Ако тимът остане извън Европа, то неговото място може да бъде заето от осмия в подреждането Атлетик Билбао. В квалификациите на Лигата на конференциите също така участват три български отбора: ЦСКА, Левски и ЦСКА 1948 - ето кои са съперниците им.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес