Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 6 минути: Нидерландия обърна Турция и си уреди мач с Англия на 1/2-финалите на Евро 2024 (ВИДЕО)

06 юли 2024, 23:54 часа • 2793 прочитания

Нидерландия се класира за полуфиналите на Европейското първенство по футбол, след като успя да обърне Турция в последния двубой от 1/4-финалите на надпреварата. „Лалетата“ губеха в резултата до 70-ата минута, но в рамките на само шест минути успяха да реализират две попадения и да спечелят срещата. По този начин футболистите на Роналд Куман си уредиха среща с Англия на 1/2-финалите на турнира.

Турция поведе преди почивката

Двата тима започнаха доста предпазливо срещата като рядко стигаха до нещо по сериозно пред вратата на съперника. В 10-ата минута Салих Йозджан стреля от далечна дистанция, но топката мина над напречната греда.

В 35-ата минута Турция изненадващо поведе. След центриране на Арда Гюлер в наказателното поле на Нидерландия Самет Айкадън се разписа с удар с глава. До края на полувремето повече попадения не паднаха и югоизточните ни съседи се оттеглиха на почивката с гол преднина.

Второто полувреме бе много оспорвано

Турция започна по-активно второто полувреме и в 54-ата минута бе близо до попадение след удар на Арда Гюлер. Топката срещна левия страничен стълб на Вербрюген, който в последния момент я докосна, но това остана незабелязано от съдията, който даде аут, а не корнер. Малко по-късно стражът на Нидерландия се намеси отлично след шут на Кенан Йълдъз.

В 70-ата минута Нидерландия изравни. Депай намери отлично Де Врай в наказателното поле и той с глава се разписа за 1:1. Само шест минути по-късно „лалетата“ направиха пълен обрат в мача. Дъмфрис центрира в пеналта на Турция, където Гакпо бе оставен непокрит и вкара за 2:1.

Около 5 минути преди края на редовното време Турция имаше страхотен шанс за изравнителен гол, когато след разбъркване в наказателното поле на Нидерландия топката стигна до Зеки Челик, който стреля на празна врата, но ударът му бе блокиран в последния момент от бранител на „лалетата“. В първата минута на даденото от съдията продължение Вербрюген спаси тима си от сигурен гол. В крайна сметка повече попадения не паднаха и нидерландците се поздравиха с успеха.

По-рано днес Англия се класира за 1/2-финалите на Евро 2024, след като победи Швейцария в драма с дузпи.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес