Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва да знаете за новия турнир Лигата на нациите

08 септември 2018, 16:00 часа • 7769 прочитания

В последните няколко години от УЕФА се заеха със задачата да направят футбола още по-привлекателен за аудиторията или поне що се отнася до националните отбори. Още преди 4 години, през 2014 година, футболната централа обяви своята идея за създаване на нов турнир, наречен Лигата на нациите на Европа. Стартът му вече бе даден, а за българския национален отбор той бе мечтан. България победи Словения с 2:0 и в неделя приема Норвегия на Националния стадион "Васил Левски" в търсене на втора победа.

Идеята на турнира е да замести безсмислените контролни срещи на националните гарнитури извън официалните мачове и по този начин да се повиши конкуренцията между отборите. Другата му главна цел е, че ще носи класиране на Европейското първенство през 2020 година. Важен факт е, че само 4 отбора ще имат възможността да стигнат до Европейското чрез Лигата на нациите. А това няма да е никак лесна задача, тъй като цели 55 тима са разпределени на четири Лиги спрямо коефициента на националния отбор. В края на всяка Лига на нациите ще има изпадащи и влизащи от по-долната дивизия.

Лигите носят условните имена Лига А, Лига В, Лига С и Лига D. Последните четири отбора от всяка дивизия изпадат, заменени от първите четири, идващи отдолу. Всяка Лига е разпределена на четири групи. Лига А и Лига В са с по 12 страни - четири групи по три отбора. Лига С са с 15 отбора , а в най-нископоставената лига D са с по 16 отбора. Отборите във всички групи играят по познатата схема за разменено гостуване, като победителят на всяка група от всяка лига след това ще премине в следващия етап на турнира – плейофите. Отборите, които оглавят четирите групи в най-силната лига A ще изиграят един финален турнир – „Финална четворка”. Той ще се проведе през юни 2019 година и ще стане ясен големият победител в първото издание на Лигата на нациите. 

Каква точно е схемата за плейофите в Лигата на нациите и какво трябва да направи България, за да се класира на Европейското след 2 години - вижте в Sportlive.bg.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес