Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УЕФА влиза в организацията на "Златната топка", ще има и голямо нововъведение

03 ноември 2023, 16:12 часа • 941 прочитания

Най-престижната индивидуална награда във футбола - "Златната топка", вече ще се съорганизира от европейската футболна централа УЕФА. Организацията подписа споразумение със собствениците на списание "Франс Футбол", които организират ежегодната класация.

УЕФА и "Франс Футбол" ще организират заедно "Златната топка"

"Франс Футбол" си запазват правата върху марката "Златна топка", като списанието ще продължи да отговаря за "непроменената и независима" система за гласуване. Ролята на УЕФА ще бъде в разпространението на комерсиалните права по света и организирането на ежегодната галавечеря, като ще помага и с футболната си експертиза.

Златната топка

Вече ще има награда за Треньор №1

Едно от големите нововъведения на церемонията за "Златната топка" през следващата година ще бъде връчването на награда за най-добър треньор при мъжете и жените. До момента такава награда липсваше. Иначе в миналото "Франс Футбол" съорганизираше "Златната топка" с ФИФА, но преди години прекъснаха взаимоотношенията си.

"Заедно ще се опитаме да подсилим статута и обхвата на награда, като в същото време подхранваме усещане за обединеност и колаборация във футболната общност. УЕФА и Златната топка са синоними на спортно отличие, така че нашето партньорство ще бъде един естествен бленд и синергия, които обещават да бъдат изключителни", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

ОЩЕ: "Трябва да има две Златни топки - една за Меси и една за всички останали" (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес