Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УЕФА увеличи отборите в Шампионската лига на 36

10 май 2022, 20:07 часа • 3078 прочитания

Eвропейската футболна асоциация утвърди новия формат на Шампионската лига от сезон 2024/2025, който ще бъде с 36 участника, а не с 32. Вместо в групова фаза, отборите ще се срещнат по т.нар "швейцарска система", популярна в големите турнири по шахмат.

Всичките 36 отбора ще бъдат подредени според клубния коефицент преди началото на турнира. Осемте най-добри отбора след изиграването на първата фаза автоматически се класират за осминафиналите. Швейцарската система е добра алтернатива за елиминиране в случай на голям брой участващи състезатели или отбори, макар не всеки да се среща с всеки. Като недостатък се смята, че върхът и дъното са сравнително честно определени, но не и местата в средата на класирането.

Следващите 16 отбора, след 9-ото място, ще играят в плейофен кръг за попадане в осминафиналната фаза на турнира. Същите промени ще бъдат направени и за следващите два клубни турнира на УЕФА – Лига Европа и Лигата на Конференциите. В Лига Европа две допълнителни места се дават на Англия и Нидерландия, а там мачовете също ще бъдат по осем на отбор. В същинската фаза на Лигата на Конференциите мачовете ще бъдат по 6 за всеки тим.

Повече за новия формат четете на Sportlive.bg.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес