Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Томас Мюлер: Германия не е предишната сила

28 май 2014, 09:24 часа • 14143 прочитания

Няколко седмици преди началото на световното първенство в отбора на Германия все още има някои въпросителни. Едната от тях е как точно да играе селекционерът Йоахим Льов - с чист централен нападател или с фалшива деветка. Във втория случай отговорността ще трябва да поеме Томас Мюлер, който признава, че сега тя му тежи по-малко.

Хер Мюлер, спомените за Евро 2012 не са от най-хубавите за разлика от Световното през 2010 г. как се чувствате сега преди новото Световно?

- Сега се подготвям много по-интензивно. Сега съм по-наясно колко много означава то за света. За много хора то е много повече от един глупав футболен резултат. Сега усещането е дори по-хубаво. Сега отговорността е по-голяма, за четири години изиграхме много мачове. Наистина чакам с голямо нетърпение турнира и онези моменти, от които настръхваш, като голът ми срещу Аржентина през 2010 г.

Как се справяте сега с отговорността?

- Сега виждам себе си като човек, който не само трябва да направи нещо с топката, когато я получи. Опитвам се да поемам по-голяма роля на и извън терена.

Трябва ли за целта да сте по-сериозен? Питам, защото на шегаджия като вас сигурно не му е лесно да поеме такава роля?

- Аз винаги намирам среден път и се осланям на моето усещане.

В Бразилия ще е доста горещо, някои мачове са планирани по обед. Как ще се отрази това на начина на игра?

- Може и да е смесица от футбола на Байерн и Борусия (Дортмунд), но това е футболът на националния отбор. Нещо собствено, не копирано. Треньорът има ясни идеи и ги излага пред нас. Философията обаче със сигурност няма да е обусловена от температурите. Жегата може да е неприятна, но е неприятна и за противника. А и тренировките в бундестима не са пикник или почивка, нищо че се чува ромоляща вода наблизо.

Обичате ли да играете в жега?

- Някой въобще обича ли? Радвам се, когато дойде лятото, но в 13 часа и при 30 градуса няма да викна "Ура". При тези условия човешкото тяло не е толкова работоспособно, колкото когато е добре охладено от климатика на 18 градуса. Не мисля, че има играч, който да предпочита жегата. На практика в Бразилия темпото умишлено ще пада, когато мачът започне да става твърде бърз. Такива неща трябва да се решават на място.

В Бразилия ще имате конкуренция при отбелязването на головете. Въпреки своите 36 години, Мирослав Клозе е все още един от най-бързите играчи в националния отбор, както самият той казва.

- О, Миро е рибар и неговите риби винаги са мнооого големи.

Предимство ли е за бундестима, че нямаше немски отбор на изтощителния финал на Шампионска лига?

 - Не, няма нищо положително в едно отсъствие от финал, особено ако вече си бил на полуфинал. Но видяхме, че няма гаранция. Реал (Мадрид) се считаше за фаворит, игра по-добре и заслужаваше да спечели. Но ако Атлетико беше издържал още две минути, сега той щеше да е победителят в Шампионска лига. Всеки трябва да разбере: Няма гарантирана титла, след мачовете след 1/4-финалите на Световното не са разходки.

Изглежда очакването към националния отбор в Германия сега е по-ниско, отколкото беше преди една година. Когато Байерн и Борусия (Дортмунд) бяха на големия финал на ШЛ.

 - И аз имам такова впечатление. Миналата година бяхме футболната сила, сега не е точно така, малко сме обезкуражени. А и имаме и много контузии. Но ние не се интересуваме особено много от това, което се пише или говори за нас. Определено ще отидем в Бразилия, за да спечелим титлата, това е целта ни. Ще го показваме във всяка една минута и секунда. Но във футбола има толкова много късмет и шанс, че нищо не може да бъде предсказано. Иначе всички букмейкъри щяха да фалират!

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес