Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайфунът Ливърпул помете къщата на илюзиите на Венгер - 5:1

08 февруари 2014, 17:21 часа • 22665 прочитания

Безжалостен Ливърпул помете Арсенал с 5:1 в мач за историята. Дербито от 25-ия кръг в Премиършип се превърна в рецитал на домакините, които с фантастична игра не дадоха никакъв шанс на лондоначни.

Арсенал попадна в окото на бурята още от пъравта минута. Стивън Джерард центрира от фаул в 52-ата секунда и Мартин Шкъртел засече за 1:0. При подаването остана съмнение за засада, каквато по-скоро нямаше. Голът даде криле на домакините и те буквално помляха съперника си в следващите 20 минути, които ще останат в историята на клуба от "Анфийлд". Мартин Шкъртел с прекрасен удар с глава направи 2:0 в 10-ата минута, а шоуто едва започваше. Арсенал беше в нокдаун и всяка атака на домакините вещаеше голова опасност. С много движение, фантазия и хъс "Мърсисайдци" разпиляваха противниковите играчи и накараха феновете да останат без дъх. Първо Даниел Стъридж пропусна от удобна позиция, а в 15-ата минута страхотен удар на Луис Суарез срещна гредата.

Ливърпул продължаваше да прилага мъртвата си хватка и в 17-ата минута Рахим Стърлинг отбеляза трети гол. Той се възползва от прекрасен пас на Луис Суарез отблизо направи безпомощен Шчечни. В тези минути Арсенал успя да стигне само до удар с глава на Мертезакер, който беше неточен. В 20-ата минута феновете на "Анфийлд" отново ликуваха, след като резултатът стана 4:0. Голмайстор този път беше Даниел Стъридж, останал сам срещу Шчечни. Заслужаваше да се отбележи прекрасният извеждащ пас на Фелипе Коутиньо. За радост на гостите Ливърпул видимо свали оборотите до края на полувремето. Арсен Венгер пък наблюдаваше безпомощно продукцията на своя тим, който беше тотално разкрит от "Мърсисайдци". Никога в историята на Премиършип Ливърпул не беше вкарвал 4 гола до 20-ата минута.

В началото на втората част Ливърпул продължи започнатото. Расим Стърлинг отбеляза втория си гол в мача след добавка в 51-ата минута. Той се озова сам срещу Шчечни и го преодоля от втори опит, след като първоначално вратарят отби удара му. До края на мача Ливърпул започна да пести сили, а Брендан Роджърс даде почивка на ключовите си играчи. Това даде шанс на Арсенал да отбележи почетен гол. Помогна и Стивън Джерард, който направи безсмислено нарушение срещу Алекс Окслейд-Чембърлейн в 68-ата минута. Микел Артета хладнокръвно реализира отсъдената дузпа, за да оформи крайния резултат. Крайният резултат можеше да е по-солиден, ако Стърлинг не беше пропуснал да оформи хеттрика си в края на мача.

Със спечелените 3 точки Ливърпул се приближи на едва 5 от артилеристите. Ако Челси и Манчестър Сити спечелят мачовете си от кръга, Арсенал ще се озове на трета позиция в класирането, непосредствено и точно пред Ливърпул.

По-същественото е, че амбициите за титла бяха болезнено накърнени, особено имайки предвид играта на Челси срещу Манчестър Сити в миналия кръг. Арсен Венгер има да решава много проблеми, особено в дефанзивната част на играта, където централните защитници Лоран Косчелни и Пер Мертезакер, бяха тотални статисти в днешния мач. А за "Топчиите" следващото дерби чука на вратата - в сряда срещу Манчестър Юнайтед у дома. Ливърпул пък продължава силната си серия на "Анфийлд" срещу грандовете през този сезон. Ако иска нещо повече, Брендън Роджърс трябва да направи отбор, който да печели и навън. Но днес в Ливърпул е празник - първа победа срещу Арсенал на "Анфийлд" от 2007 г. И то каква!

СТАТИСТИКА:

ЛИВЪРПУЛ - АРСЕНАЛ 5:1

1:0 Шкъртел 1

2:0 Шкъртел 10

3:0 Стъридж 17

4:0 Стърлинг 20

5:0 Стърлинг 51

5:1 Артета 68 (дузпа)

ЛИВЪРПУЛ: Миньоле, Фланагън, Шкъртел, Туре, Сисоко, Джерард (76-Ибе), Хендерсън, Коутиньо, Стърлинг, Суарез (86-Аспас), Стъридж (66-Алън)

АРСЕНАЛ: Шчесни, Монреал (60-Гибс), Косиелни, Мертезакер, Саня, Артета, Уилшър, Окслейд-Чембърлейн, Йозил (60-Росицки), Жиру (60-Подолски)

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес