Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 140 мача: "Най-слабият отбор в света" записа първата си победа от 20 години насам (ВИДЕО)

06 септември 2024, 14:57 часа • 2577 прочитания

Вчера националният отбор на Сан Марино записа първата си победа от 20 години насам! Определян като "най-слабия отбор в света", тимът надделя над Лихтенщайн с 1:0 на старта на Лигата на нациите, като по този начин си осигури най-дългоочакваните 3 точки в историята. По ирония на съдбата това се случва точно 140 мача, след като Сан Марино победи същия този опонент, на същия този стадион, отново с 1:0.

Най-дългоочакваната победа в историята на футбола

В отчаяно търсене на победа Сан Марино организира куп приятелски мачове през последните години срещу страни като Сейнт Китс и Невис, Сейшелите и Сейнт Лусия, но дори и с тези съперници, оторът не можеше да измъкне победата. Тези отчаяни опити накараха хиляди фенове по света да прегърнат каузата на най-слабия национален тим, а вчерашният подвиг се превърна в световна новина. 

Статистиката на Сан Марино в последните 34 години показва защо отборът е определян като "най-слабия в света". Цифрите сочат, че от 206 срещи, тимът е загубил 195 от тях, което се равнява на почти 95%. В останалите 11 мача Сан Марино достига до победа само 2 пъти и 9 пъти до равенството. А головата разлика е умопомрачителна - 34:824.

Гол за историята, дело на Нико Сенсоли

Историческият гол бе дело на 19-годишният Нико Сенсоли, който е роден 14 месеца след последната победа на страната си. Друг интересен факт е, че при последната година на Сан Марино през 2004 година футболната суперзвезда Кристиано Роналдо има само 9 гола на сметката си. Снощи той вкара своето попадение № 900, докато Сан Марино се радваше на паметната си победа.

Начинът, по който играчите на Сан Марино отпразнуваха след последния съдийски сигнал бе демонстрация на футбола в най-чистия ѝ вид - една група момчета, сбъднали футболната мечта на своята родина. Колкото и незначително да звучи постижението на отбора, тези момчета и още около 30 хиляди техни сънародници ще носят този миг завинаги запечатан в съзнанията им.

ОЩЕ: България се скъса да пропуска и изтърва Беларус на старта на Лигата на нациите

 

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес