Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шампионска лига 24/25: Всичко, което трябва да знаем за новия формат, жребия и групите

29 август 2024, 14:20 часа • 5366 прочитания

През новия сезон Шампионска лига ще изглежда по различен начин, а тази вечер ще се изтегли жребият за новата фаза на турнира. Новият формат ще излъчи повече отбори, които ще играят повече мачове и за по-голям награден фонд. Революционната схема на Шампионска лига ще представлява едно цялостно класиране, което заменя традиционната групова фаза. Ето всичко, което трябва да знаете.

Кога ще бъде изтеглен жребият за Шампионска лига?

Жребият за Шампионската лига ще се проведе в четвъртък, 29 август, в Монако. То е насрочено за 19:00 ч. българско време и ще бъде излъчено пряко по MAX Sport 3 и bTV Action. За пръв път ще бъде използван автоматичен софтуер за определяне на съперниците на всеки отбор.

Как ще работи новият жребий за Шампионска лига?

36-те отбора са разпределени в четири групи, като във всяка група има по девет отбора. Всеки отбор се тегли ръчно с физическа топка на сцената. След като всеки тим бъде изтеглен, автоматичният софтуер ще определи на случаен принцип осем съперника от четирите групи и ще определи кои мачове ще се играят у дома и навън.

Жребий за Шампионска лига

Всеки ще бъде изтеглен срещу два отбора от всяка група, като един от тях ще играе у дома, а друг - като гост. Във фазата на лигата отборите не могат да играят с противници от една и съща държава и могат да играят само с два отбора от една и съща държава. Всички мачове ще бъдат финализирани на 31 август.

Какви са групите за жребия в Шампионска лига?

  • Първа група: Реал Мадрид, Манчестър Сити, Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен, Ливърпул, Интер Милан, Борусия Дортмунд, РБ Лайпциг, Барселона.
  • Втора група: Байер Леверкузен, Атлетико Мадрид, Аталанта, Ювентус, Бенфика, Арсенал, Клуб Брюж, Шахтьор Донецк, Милан.
  • Трета група: Фейеноорд, Спортинг Лисабон, ПСВ Айндховен, Селтик, Динамо Загреб, Ред Бул Залцбург, Лил, Цървена звезда Белград, Йънг Бойс.
  • Четвърта група: Монако, Астън Вила, Болоня, Жирона, Щутгарт, Щурм Грац, Брест, Слован Братислава, Спарта Прага.

Жребий за Шампионска лига

Какъв е новият формат на Шампионска лига?

За сезон 2024/25 Шампионската лига се разширява от 32 на 36 отбора. Вместо предишния формат с четири отбора в осем групи, сега отборите ще играят осем мача (четири у дома и четири навън), а всички резултати ще бъдат включени в единна таблица.

Първите осем отбора в крайното класиране ще продължат напред към елиминационната фаза. Отборите, които завършат между 9-о и 24-о място, ще участват в плейофен кръг, в който победителите също ще продължат към елиминациите. Няма утешителна награда за отпадане в Лига Европа за елиминираните страни, а отборите, завършили на 25-о и по-ниско място, отпадат изцяло от Европа.

ОЩЕ: Гарет Саутгейт с ключова роля в Шампионската лига

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес