Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радикалният ислям изглежда вече основна версия за нападението срещу Борусия Дортмунд

12 април 2017, 11:00 часа • 3085 прочитания

Версията за ислямска връзка относно снощния взрив, който рани испанския футболист на Борусия Дортмунд Марк Бартра и един от ескортиращите автобуса на тима полицаи, вече става все по-вероятна, макар и още непотвърдена.

Според "Зюдойче Цайтунг", АФП и ДПА писмото, което полицаите намериха до мястото на взрива, сочи към тази опция. То започвало със следните думи: "В името на Аллах, милосърдния и състрадателния", пише англоезичната германска медия The Local. Това е често срещно обръщение между арабите, особено при официална кореспонденция.

Официална информация за съдържанието на писмото няма, но според АФП в него е споменат атентатът на коледния базар в Берлин в края на миналата година. Освен това имало обвинение, че германски изтребители са замесени в бомбардировки на контролирани от "Ислямска държава" (ИД) райони в Сирия, при които са убити мюсюлмани. В писмото е казано, че имената на "важни хора" от Германия и "други кръстоносни нации" са в списък с нарочени за убийство от ИД. Тези хора щели да са цел, докато германските изтребители "Торнадо" участват в операциите в Сирия срещу "Ислямска държава". Припомняме, че още в събота, 8 април, германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайенен заяви, че германските самолети няма да помагат на антитерористичната коалиция, водена от САЩ. Това стана ден след ракетното нападение над сирийската военновъздушна база Шайрат, близо до Хомс, което беше извършено от два американски миноносеца. Освен това полицейски източници казват, че е много рано да се твърди дали писмото действително е писано от терорист, симпатизиращ на ИД.

Все още не е изключена версията неонацистка фракция от фенове на Дортмунд да е извършител на атаката. А германският таблоид Bild пише, че полицията работи и върху версията атентаторът да се е измъкнал от мястото на престъплението с кола с чуждестранни номера.

Иначе късно снощи Бартра беше опериран, тъй като взривът е счупил ръката му. Освен това от рамото му са вадени парчета стъкла и пластмаса. Бартра е добре и животът му не е застрашен. Раненият полицай също е в добро състояние - слухът му е пострадал от взрива, като му е даден ден отпуск.

Днес (12 април), от 21:45 часа в Мюнхен ще се играе и срещата между Байерн и Реал Мадрид. Предохранителните мерки вече са засилени. Мачът на Борусия с Монако пък е насрочен за 19:45 часа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес