Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прандели: Буфон е истински капитан и пример за подражание - излъчва спокойствие и мотивира

11 юни 2014, 15:36 часа • 8459 прочитания

Капитанът на италианския национален отбор по футбол Джанлуиджи Буфон се подготвя да участва в пето поредно световно първенство.

Въпреки, че е на 36-години, Буфон е един от най-старателните в тренировките на "Скуадра Адзура" на базата в бразилското крайбрежно градче Мангаратиба. Вратарят е напълно посветен върху подготовката преди старта на шампионата.

"Участие на световно първенство е голяма чест за всеки футболист", заяви Буфон, който е не само лидер и капитан на тима, но и пример за подражание на по-младите си съотборници.

"Той има изключителен манталитет на победител и иска да печели всеки мач, дори на тренировка. Джиджи е изключителен боец и дава много на отбора не само на терена", коментира халфът Даниеле Де Роси.

Селекционерът Чезаре Прандели също не крие задоволството си, че може да разчита на лидер като Буфон.

"Буфон е истински капитан и пример за подражание. Той излъчва спокойствие и мотивира съотборниците си. И най-важното - кара ги да осъзнаят важността да носиш националната фланелка", каза Прандели.

Буфон изигра първия си мач за Италия през октомври 1997 година. Тогава е бил 19-годишен, като сега вече има рекордните 140 мача зад гърба си за "Скуадрата".

През 2006 година в Германия той спечели световната титла. От тогавашния състав на Мондиал 2014 са останали още само трима - Де Роси, Андреа Пирло и Андреа Бардзали.

"Освен факта, че съм капитан, аз се чувствам много горд, че играя в националния отбор. Моята детска мечта беше а представям Италия на футболния терен. Радвам се, че тя се осъществи", каза Буфон.

Стражът се чувства добре физически и не мисли за отказване от футбола.

"Надявам се, че това световно първенство няма да ми бъде последното. Въобще не мисля скоро да прекратявам кариерата си", каза Буфон.

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров Отговорен редактор
Новините днес