Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Оцеля в самолетна катастрофа, за да качи Юнайтед и Англия на върха

30 октомври 2023, 07:00 часа • 5753 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Миналата седмица, на 21 октомври, събота, футболният свят бе разтърсен от много тъжна новина. Легендата на Англия и Манчестър Юнайтед сър Боби Чарлтън си отиде от този свят на 86-годишна възраст. От семейството му обявиха, че той е „починал спокойно в ранните часове на съботната сутрин“.

Боби Чарлтън ще остане завинаги в сърцата на запалянковците със своята харизма, джентълменско поведение и професионализъм, както и с всичко, което направи за родината си и за любимия си клуб – Манчестър Юнайтед. Той обаче ще бъде запомнен и с факта, че е един от малкото оцелели в трагичната самолетна катастрофа в Мюнхен през 1958-ма, когато осем футболисти на „червените дяволи“ загиват.

Да оцелееш в самолетна катастрофа

Боби Чарлтън

Всички фенове на футбола и Манчестър Юнайтед знаят за трагедията в Мюнхен на 6 февруари 1958 година. Тогава тимът на „червените дяволи“, който всички наричат „Бебетата на Бъзби“, заради младостта на състава, претърпява ужасяващ инцидент. Отборът се прибира от Белград, където тъкмо играл с Цървена звезда в турнира за Купата на европейските шампиони. Самолетът трябва да кацне кацне в Мюнхен, за да презареди преди да се отправи към Англия.

След въпросното презареждане самолетът на два пъти не успява да излети, тъй като има проблем с левия двигател. Пилотите обаче решават да не се възползват от възможността да преспят в Мюнхен, а опитват трето излитане, за да не изостават от графика. По това време вече се е образувала киша в края на пистата от падналия сняг. Машината влиза именно в този участък и започва да се пързаля като чупи оградата на летището. Следва удар в къща, при който се откъсва лявото крило.

Нов сблъсък, този път с ферма, къса опашката, която удря камион пълен с гориво и той се взривява. Самолетът се разцепва на две след удари в още няколко обекта и също започва да гори и в крайна сметка от 44 души на борда 23 загиват – 20 на място, един на път за болницата, а други двама в лечебното заведение месец по-късно. Сред загиналите са осем футболисти на Юнайтед, трима души от щаба на „червените дяволи“, както и двама журналисти, които са отразявали тима.

Боби Чарлтън

Чарлтън е едва 21 годишен при инцидента

Един от оцелелите от трагичния инцидент е Боби Чарлтън, който тогава е едва на 21 години. Той е спасен от вратаря на Манчестър Юнайтед Хари Грег. Чарлтън е изпаднал от самолета след разцепването на фюзелажа и изглежда мъртъв. Стражът обаче успява да откопчае заялия колан на седалката на своя колега и го издърпва далеч от катастрофата. Боби Чарлтън е закаран в болница с прорезни рани по главата и краката и прекарва там една седмица.

Боби Чарлтън става легенда на Юнайтед и Англия

Легендата успява да преодолее шока от инцидента и прави своето завръщане на терена на 1 март в мач за ФА Къп срещу Уест Бромич. След това кариерата на Боби Чарлтън се развива по най-добрият начин за него и той става важна част от отбора на Манчестър Юнайтед, както и националния отбор на Англия. Офанзивният футболист играе много важна роля при знаменития успех на „трите лъва“ на Мондиал'66, когато тимът печели единствената си световна титла. Същата година печели и най-ценното индивидуално отличие "Златната топка". През 1968-ма пък взима сребърните медали от Европейското първенство в Италия.

Боби Чарлтън Уейн Рууни

С Манчестър Юнайтед той успява да спечели КЕШ през 1968 година. Именно това е и първият трофей на „червените дяволи“ от най-силния клубен турнир. Във финала срещу Бенфика на 29 май Боби Чарлтън бележи две от попаденията за победата с 4:1 след продължения.

Боби Чарлтън има невероятен житейски път 

В крайна сметка Боби Чарлтън слага край на футболната си кариера през 1975-та като футболист на Престън Норт Енд. Във визитката на офанзивния играч има три титли на Англия с Юнайтед, един триумф за ФА Къп, както и успеха за КЕШ. С Англия той печели Мондиала през 1966-та и веднъж е втори на европейско първенство.

Сред индивидуалните му отличия личат „Златната топка“ за 1966-та, както и две втори места в класацията за трофея. През 1994-та Боби Чарлтън е посветен в рицарско звание и оттогава носи титлата – Сър.

Фенове на Манчестър Юнайтед Боби Чарлтън

За съжаление на всички фенове житейският път на легендарния футболист приключи на 21 октомври 2023 година – само 10 дни след неговия 86-ти рожден ден. Той обаче остава завинаги в историята на световния футбол като един от най-добрите играчи и напълно заслужено. Защото след ужасяващия инцидент, който преживява той не се отказва, а качва Англия и Юнайтед на върха.

Поклон пред паметта на сър Боби Чарлтън!

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: "Пас към миналото": Пътят от НАСА до вицешампион на Англия

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес