Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си Франц Бекенбауер (ВИДЕО)

08 януари 2024, 18:42 часа • 10085 прочитания

Великият Франц Бекенбауер е починал на днешния 8 януари, съобщиха редица източници от Германия.

Той си отиде от този свят на 78-годишна възраст, след като в последните години имаше множество проблеми със сърцето, на което има поставен байпас в клиника в Австрия, където легендарният футболист живееше в последните години. Новината за влошеното му състояние оповести брат му. 

Бекенбауер бе едва един от тримата в историята, които са печелили световната титла и като футболист, и като селекционер. Другите двама са Марио Загало и Дидие Дешан. Припомняме, че Загало почина преди два дни на 92-годишна възраст.

Като футболист именитият германец е двукратен носител на "Златната топка", 4 пъти "Футболист на годината" в Германия, печелил е: Световното първенство (1974), Европейското първенство (1972), Шампионска лига (3 пъти), германския шампионат (5 пъти) и Купата на Германия (4 пъти).

Като треньор е печелил Шампионска лига с Байерн Мюнхен и Световното първенство с Германия, като освен това е ставал 9 пъти шампион на Германия и е 6-кратен носител на Купата. Бил е шампион и във Франция с Олимпик Марсилия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес