Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От огорчението на Евро 2020 до амбициите за 2024 г: Турция ще търси възмездие в Германия

06 юни 2024, 21:58 часа • 2916 прочитания

Турция влиза на Евро 2024 с големи надежди след квалификационна кампания, където отборът демонстрира постоянство, довело до оглавяването на група D - 5 победи и само 1 загуба в 8 двубоя. Добрата форма дава надежда на турците да се отърсят от разочароващите спомени от Евро 2020 и отсъствието от Световното първенство през 2022 г.

Ключова фигура във възраждането на Турция е новият селекционер Винченцо Монтела, който пое тима през септември 2023 г. Той въведе нова тактическа схема в играта на турците и ги изведе до 3 победи в 6 мача.

Турция

Друг ключов фактор за добрите изяви на Турция играе капитанът Хакан Чалханоглу. Той смени позицията си на терена от атакуващ полузащитник към дълбоко разположен плеймейкър, и Монтела ще разчита много на неговия опит и креативност. Тийнейджърската сензация на Реал Мадрид Арда Гюлер добавя младежкото вълнение в състава. 19-годишният талант е водеща фигура в бъдещето на турския национал и се очаква да играе ключова роля в атакуващата част на терена.

След провала на Евро 2020: Турция ще играе за престижа на Евро 2024

В атака Турция ще разчита на нападателите на Галатасарай Керем Актюркоглу и Баръс Алпер Йълмаз, които са участвали във всеки мач, откакто Монтела е начело на отбора. Но задълженията за отбелязване на голове са разпределени между целия състав, като 17 играчи са намерили мрежата в квалификациите.

Турция

„За първи път завършихме квалификациите на върха в нашата група и се класирахме за турнира три пъти подред“, заяви Монтела. "Но в последните два турнира не успяхме да преминем груповата фаза. Първата ни цел със сигурност е да постигнем това, което не успяхме да постигнем тези пъти, чрез упорита работа, единство и вяра."

Със своята селекция от опитни лидери и обещаващи таланти, съчетана със стратегическите прозрения на Монтела, Турция има златната възможност да заличи болезнените спомени от Евро 2020, откъдето си тръгна без нито една победа и само един гол в три срещи.

Обнадеждена Турция след отлична квалификационна компания 

Докато се подготвя за кампанията си в Германия, Турция вече не се възприема като аутсайдер, а като отбор с потенциал да изненада и да постигне успех: "Трябва да вървим стъпка по стъпка. След като преминем от груповата фаза, мечтите и целите ни може да се променят. Разчитайки на моя опит, всичко е възможно", казва Монтела.

Винченцо Монтела

Турция ще се опита да даде положителен тон на турнира още в откриващия си мач от група F срещу Грузия, но истинското предизвикателство ще дойде във втория им мач срещу тима на Португалия. Именно „мореплавателите“ досега не са давали 3-те точки на южната ни съседка. Последният групов мач за Турция е срещу Чехия, който може да се окаже решаващ в по-нататъшния етап на първенството.

ОЩЕ: Група F – Роналдо, Португалия и 3 непредсказуеми състава

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес