Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нулев принос! Какво се обърка за Фил Фодън в откриващия мач на Англия?

17 юни 2024, 16:52 часа • 762 прочитания

Определяна като фаворит за спачелването на Евро 2024 Англия започна пестеливо в откриващия си мач срещу Сърбия. "Трите лъва" грабнаха трите точки с 1:0 след гол на Джуд Белингам в 13-тата минута, но медиите на Острова не останаха впечатлени от играта на своите представители. Особено голямо впечатление, но в лош смисъл остави Фил Фодън, на когото се разчита много по пътя към успеха.

Нулев принос на Фил Фодън срещу Сърбия

24-годишният Фодън направи много силен сезон с екипа на Манчестър Сити и разбираемо очакванията към него следва да бъдат високи. Но в откриващия мач на Англия той не можа да разгърне потенциала си и записа слабо представяне на сметката си. Статистиката отчита, че приносът на Фодън буквално е бил нулев - нито един удар към вратата, нито едно точно центриране и нито един успешен дрибъл. Логично той бе обект на много критики и слаби оценки.

ОЩЕ: Мегазвездите на Англия потеглиха плахо на ЕВРО 2024 (ВИДЕО)

Фил Фодън

Често лошото представяне на даден футболист в един мач поражда преждевременни заключения за формата му. Следователно и дискусиите около позицията на Фодън веднага започнаха. Все пак голямата въпросителна около неубедителната му игра има и своите отговори - някои пренебрегвани, други неудобни.

"Англия трябва да изгради отбор около Фил Фодън. Гарет Саутгейт не го използва в същата роля като Пеп Гуардиола. Най-добрата позиция на Фодън е №10 и затова Англия не извлича най-доброто от него"

Трябва ли Англия да построи отбора си около Фодън?

Разбира се, Англия може да изгради отбор около Фодън, но не може едновременно да изгради отбор около Джуд Белингъм, Хари Кейн, Букайо Сака и Деклан Райс. Във всеки случай отборът на Манчестър Сити също не е построен само около Фодън. Често позицията му се променя в зависимост от стратегията на Гуардиола и състоянието на другите халфове на "гражданите".

Фил Фодън

Гарет Саутгейт пусна Фодън отляво срещу Сърбия, което не е най-често заеманата от него позиция през този сезон - той има повече участия в центъра и няколко отдясно - но не е и непозната. Той вкара два пъти срещу Брайтън през април, когато беше ляво крило. Предпочитанията на Фодън да играе като №10 са добре известни, но те невинаги са гарантирани. Но с 4 гола в 35 международни мача - за разлика от последните 35 участия на Сити, в които отбеляза 22 гола - не може да се отрече, че Фодън все още не може да окаже същото влияние с английската фланелка.

Причината зад неубедителното представяне на "трите лъва"

Разбираемо, Англия започна малко по-колебливо кампанията си. Букайо Сака предлагаше истинска широчина отдясно, докато Фодън не успя да постигне това отляво. Естеството на международния мениджмънт, както Саутгейт осъзнава, включва многобройни опити да се намери точната формула за разпределение на играчите на не толкова предпочитаните за тях позиции.

Англия отбор

За Фодън, както и за Трент Александър-Арнолд, който също стана обект на критики, един мач не разкри магическа формула. Но и не доказа, че нямат какво повече да ни покажат на сцената в Германия. "Трите лъва" ще търсят по-убедително представяне още в следващата си среща с Дания на 20 юни от 19:00 часа.

ОЩЕ: Джуд Белингам: По-зрял, отколкото сме си мислили

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес