Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов голям успех за Лудогорец и за българския футбол в Лига Европа

29 ноември 2013, 00:09 часа • 61355 прочитания

Двубоят на стадион „Васил Левски“ започна много динамично. Видно бе, че гостите от Айндховен бяха твърдо решени да вземат трите точки и атакува изключително опасно. Още през седмицата имаше много коментари и изказвания на различни лица от щаба на холандците, гласящи, че именно срещу „Лудогорец“ трябва да дойде промяната за тях чрез една хубава победа в София. До 30-та минута се редуваха множество атаки и от двата отбора, но точността при завършващия удар липсваше.

Футболистите и от двете страни пробваха удари от дистанция, които обаче не се подплатиха с голове. Направи впечатление, че възпитаниците на Филип Коку много често комбинираха с вратаря си Жерон Зоет. Играта след 30-тата минута позагрубя. Последва доста опасна атака на „ПСВ“, която за щастие не се увенча с попадение.

След като темпото на мача поспадна дойде моментът за „Лудогорец“, когато в 38-ма минута Роман Безяк финтира технично защитник на „ПСВ“ и той не пропусна да разочарова гостите откривайки за 1:0 за „разградчани“. До края на първата част българският шампион можеше да удвои резултата, но това явно се отложи за втората част.

 

Второто полувреме отново започна доста динамично. В 55-та минута Джефри Брума си изпроси втори жълт картон и „Лудогорец“  си спечели числено превъзходство на терена.  Последва тотална преса  на българския тим, като ударите минаваха на сантиметри от гредите на вратата на „ПСВ“. Желанието на „Лудогорец“ да удвои резултата бе голямо. Атаките и головите положения за „разградчани“  бяха много, а холандските грешки бяха безбройни.  Определено днес родният тим играеше с много хъс и най-важното – със самочувствие.  

 

В 79-та минута дойде вторият голям момент за „Лудогорец“ в срещата, когато отново Роман Безяк удвои след страхотна атака на българския тим, а гостите от Холандия бяха тотално обезверени и унижени.  Само четири минути по-късно Марселиньо пропусна да направи резултата класически.

 

Ето как „Лудогорец“ излезе пределно концентриран и с много желание, противно на типичния български футбол, успя да надиграе тотално холандския гранд „ПСВ Айндховен“, при това за втори път в груповата фаза на Лига Европа и заслужено взе победата. Тази победа гарантира на българския тим първата позиция и евентуален по-лек съперник за фазата на елиминациите, макар че отбор, който е прескочил групите е малко несериозно да се мисли, че е слаб. Проблемите за холандците продължават и предвид факта, че „Черноморец Одеса“  победи  „Динамо Загреб“ с 2:1. Така българският шампион финишира на първо място в групата без загуба и с 13т. актив. Отборите на „ПСВ“ и „Черноморец Одеса“ пък заемат 2-ра и 3-та позиция с по 7т., като последният мач между тях, на 12-ти декември, ще е много сериозна битка за втората позиция. Хърватите пък са тоталният аутсайдер в надпреварата.  

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес