Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Насри си заслужи съдбата

15 май 2014, 19:17 часа • 19289 прочитания

Това е едно от най-важните решения досега относно съставите за световното. Дидие Дешан реши да не вземе на Мондиала Самир Насри, въпреки отличните игри на халфа за Манчестър Сити и приноса му за спечелената титла. Това не е изненада. Насри дори и не си направи труда да гледа анонса на селекционера Дидие Дешан по френската телевизия. Той знаеше много добре, че няма да види Рио. Бившата звезда на Марсилия не бе викнат за последната контрола срещу Холандия през март, а и Дешан на няколко пъти казваше, че Насри не фигурира в плановете му. Във вторник това бе потвърдено.

Това си е направо лукс да оставиш един от най-креативните халфове във Висшата лига извън борда за световните финали. Но причината не е, че Франция има достатъчно качествен заместник на Насри. От чисто футболна гледна точка Франция щеше да бъде много по-силна с него.

"Талантът не е всичко", обясни Дешан. Очевидно бившият капитан на "петлите" визира характера на Насри. Смята се, че Дешан се е разочаровал от поведението на Насри по време на плейофите срещу Украйна през ноември миналата година. Халфът бе отчайващо слаб, както и много негови колеги, в първия мач в Киев, който бе загубен с 0:2. След това Насри бе забит на пейката за реванша, а Франция спечели с 3:0 и се класира за Световното.

Дидие Дешан също така не пропусна да напомни и за проблемите, които Насри създаде на Раймон Доменек по време на Евро 2008. Тогава той бе на 20 години и се изпокара с Анри и Галас. След това дойде и отмъщението на Доменек, който не взе играча на Мондиал 2010. После дойде и Евро 2012 и Насри бе един от лидерите на Франция и вкара чудесен гол на Англия, но след това буквално прегоря. Изгуби титулярното си място и за капак обиди гадно един журналист в микс зоната след загубата от Испания на 1/4-финалите.

Като се тегли чертата, ще се види, че Насри е донесъл на Франция повече проблеми, отколкото позитиви. Той дебютира за "петлите" през 2007 г., когато беше едва на 19 години и досега има само 41 мача. Той така и не успя да прехвърли отличните си игри на клубно ниво на национално. В твърде малко мачове за "петлите" той разкри таланта си, а на такъв турнир като световното първенство един треньор се нуждае от най-добрите си играчи. Във вторник Дидие Дешан обоснова решението си с факта, че когато не е титуляр, Насри не е доволен и го показва прекалено рязко, а това се отразява на отбора. Може да се спори дали ролята на селекционера не е да търси компромиси с такива проблемни играчи с взривоопасен темперамент и его.

За Дешан Насри не е отборен играч. Но халфът пък е такъв за Пелегрини в Сити. Интересното е, че Дешан и Насри имат един и същ агент, но въпреки това наставникът упорито отказва да се срещне лице в лице или да говори по телефона с играча. Това обяснява и защо още в неделя в едно тв интервю Насри каза: "Ако да си титуляр за тим като като Манчестър Сити и да си спечелил два трофея през сезона не е достатъчно за място в националния отбор, то това е твърде лошо и аз няма да съжалявам за нищо. Останалото са фалшиви извинения".

Насри е онзи тип хора, които не оставят нещата така лесно. Той пропусна Мондиал 2010, според думите му се върна 'още по-силен". Така може да бъде и сега. На 26 юни ще навърши 27 години, а ден по-късно Франция играе с Еквадор в Рио, като този мач може да е много важен за класирането на тима напред. Насри си мечтаеше да реши точно този мач, а сега мечтата му е разбита. В края на краищата Дидие Дешан направи това, което всички очакваха - един консервативен списък от 23-ма играчи, без изненади, без разочарования, без новаци. Ери Абидал не е играл кой знае колко през 2014 година и нямаше как да попадне в групата. Лукас Дине е млад и неопитен все още ляв бек на ПСЖ, но бе предпочетен пред Гаел Клиши вероятнозаради Евро 2016. В халфовата линия Клеман Грение се възстанови и намери място.

Далеч по-интересен е списъкът с резерви. През 1998-а, когато Дешан беше в тима като играч, Еме Жаке повика първоначално 28 човека, преди да одобри финалните 22. Той видя на живо емоционалната травма, която тези 6 човека трябваше да понесат и да се изнасят от лагера в полунощ. Точно заради това той обяви състава от 23 човека и отделен списък със седем резрви. Сред тях е Морган Шнайдерлин, който направи чудесен сезон със Саутхемптън и е една отлична опция, въпреки че няма опит на международно ниво. Там са и Александре Лакасет и Максим Гоналонс от Лион. Реми Кабела също е в него. Всички те ще тренират с първия тим, а това ще е плюс за всички.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес