Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На магия Арсенал взе сладък реванш от Ливърпул

16 февруари 2014, 19:55 часа • 17431 прочитания

Във второто голямо дерби от осминафиналите на Купата на Англия след „Манчестър Сити” – „Челси”, отборът на „Арсенал” победи с доста шанс с 2:1 тима на „Ливърпул” и отива на четвъртфинал в турнира срещу „Евертън”. Така топчиите си върнаха за срамното 1:5 срещу същия съперник отпреди седмица.

Срещата започна с две излизания на Даниел Стъридж сам срещу Лукаш Фабиански, но и двата пъти нападателят на „Ливърпул” пропусна – първият път ударът му беше спасен, а при втория стреля покрай гредата, след като беше излъгал вратаря на „Арсенал”.

Двата сериозни пропуска на Стъридж бързо доказаха поговорката когато не вкараш, ще ти вкарат. „Арсенал” овладя играта и в 16-тата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн откри резултата. Това стана след корнер и две последователни центрирания, като при второто Яя Саного се пребори със защитата на гостите и топката отиде в свободния Чембърлейн, който не сбърка от близка дистанция – 1:0.

До края на първото полувреме „Ливърпул” си върна инициативата, но чистите положения вече липсваха. Рахим Стърлинг и Луис Суарес направиха няколко добри влизания по фланговете, но нищо сериозно освен удар на уругваеца от много малък удар, който нямаше как да мине.

Началото на второто полувреме беше точно като първото – този път Суарес се освободи отдясно в наказателното поле и стреля по тревата в далечния ъгъл, но Фабиански показа рефлекс и изби с крак. И в следващата атака „Ливърпул” беше наказан – светкавична контраатака, при която Йозил изведе Чембърлейн отдясно, той върн ана Подолски и германецът разстреля от близка дистанция Брад Джоунс – 2:0.

Добрият аванс за „топчиите” обаче само настърви „Ливърпул” и мърсисайдци се върнаха в мача след един час игра. Тогава Подолски влезе необмислено в краката на Суарес в наказателното поле и уругваецът си спечели дузпа. Зад топката застана Стивън Джерард, който не сбърка – 2:1.

Големият грешник за „Ливърпул” обаче стана Даниел Стъридж. Минути след гола на Джерард Фелипе Коутиньо го изведе за трети път сам срещу Фабиански и нападателят пак сбърка, като вместо да стреля, тръгна да лъже и полският вратар му изби топката от краката. Четири минути след тази ситуация Суарес беше подкосен от Окслейд-Чембърлейн в наказателното поле пред очите на Хауърд Уеб, но съдията „ослепя” и не даде чиста втора дузпа за гостите.

В 72-рата минута влезлият като резерва Санти Касорла получи топка на воле на 15-тина метра фронтално срещу Джоунс и пропусна да реши мача, пращайки кълбото високо в аут. А след две минути Джерард опита да играе за топката, но спъна Чембърлейн отзад и незнайно защо Уеб не изгони капитана на „Ливърпул”.

В 87-та минута след центриране от статично положение Даниел Агер по чудо не изравни заради неразчетено излизане на Фабиански, но ударът на защитника на „Ливърпул” отиде за малко в аут. Това се оказа и последният шанс за гостите да се доберат до преиграване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес