Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли "Манчестър Сити" да не играе в Шампионската лига догодина?

14 май 2019, 06:30 часа • 4812 прочитания

Европейската футболна централа УЕФА подготвя изхвърлянето на английския шампион "Манчестър Сити" от турнира Шампионска лига, пише БГНЕС, позовавайки се на авторитетния американски вестник The New York Times. Финансовият регулатор на УЕФА ще препоръча наказание за Сити заради нарушаване на правилата за финансов феърплей, твърди изданието.

По-рано тази година УЕФА и Висшата лига на Англия започнаха разследване срещу клуба след подробна статия в германското списание "Шпигел" за нарушаване на финансовия феърплей от страна на англичаните. "Манчестър Сити" нарече разследването на "Шпигел", което даде начало на новата проверка, "организиран и очевиден опит за опетняване на репутацията ни".

"Председателят на комисията по финансов контрол ще има последната дума по предаването на случая на съдебен състав, което може да стане още следващата седмица", пише The New York Times.

Според вестника, председателят на комисията, бившият премиер на Белгия Ив Льотерм, ще препоръча поне една година наказание за английския клуб. Не е ясно дали такова наказание би извадило Сити от турнира Шампионска лига още тази есен или ще влезе в сила за сезон 2020-21 година. До началото на предварителните кръгове на следващото издание няма много време и процедурата може да не е завършена за сезон 2019-20 г.

Също така, ако му бъде наложено наказание, "Манчестър Сити" може да обжалва пред Арбитражния съд по спорта в Швейцария, което ще забави влизането в сила на наказанието.

"Манчестър Сити" упорито отрича да е нарушил правилата за финансов феърплей на УЕФА и каза в началото на разследването, че се радва на провеждането му.

През 2014 г. от Сити се съгласиха на ограничение на броя играчи с договор и таван на заплатите, след като постигнаха споразумение с УЕФА за предишно нарушение на финансовия феърплей. Тогава на клуба беше наложена и глоба от 60 милиона евро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес