Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Микел Артета се превръща в новия Моуриньо, а не в новия Гуардиола

28 октомври 2024, 12:27 часа • 409 прочитания

След като доминираше през първото полувреме, Арсенал завърши наравно 2:2 с Ливърпул в неделя. "Артилеристите", които загубиха Габриел и Юриен Тимбер с контизии, се прибраха в собствената си половина, след като поведоха с 2:1, като мачът протече по подобен начин като равенствата с Брайтън и Манчестър Сити, последвани от скорошното поражение от Борнемут.

Арсенал не играе като отбор, който вярва, че може да спечели титлата

"Вече започвам да се притеснявам за манталитета на Арсенал", заключи легендата на Манчестър Юнайтед Рой Кийн пред Sky Sports. "Когато излязат напред в резултата, те спират, вместо да се стремят към трети гол. Притеснявам се, дали имат вярата, че наистина могат да се противопоставят на Манчестър Сити?"

Всички предишни неуспехи на Арсенал през този сезон се случиха, когато останаха с 10 играчи на терена, а не трябва да се забравя, че през голяма част от второто полувреме срещу Ливърпул, "топчиите" не играха с титулярната си защитна четворка, а с Томас Партей, Бен Уайт, Якуб Кивиор и Майлс Люис-Скели.

Артета прилага номерата на Специални

"Интересно е да се наблюдава играта на Арсенал, защото Микел Артета е работил с Пеп Гуардиола. Той е ученик на Пеп Гуардиола", заяви пък бившият футболист на мърсисайдци Джейми Карагър. "Но ако се замислите за двамата най-успешни мениджъри през последните 15 години, тогава имате Пеп Гуардиола тук и Жозе Моуриньо тук. Микел Артета бавно се превръща в мениджър от типа на Жозе Моуриньо. Никой не е смятал, че това ще се случи. Днес те просто се прибраха през второто полувреме.

Микел Артета

Това не е критика, а наблюдение какво представлява Арсенал като отбор. Може би това е така, защото Артета погледна атакуващите си играчи и си помисли: "Не сме толкова добри, колкото Манчетър Сити, така че трябва да спечелим Висшата лига, като сме отборът с най-добрата защита." Точно така изглеждаха миналия сезон и може би си остават така.

Но идеята, че Арсенал играе страхотен футбол и Артета върви по стъпките на Гуардиола, е погрешна. Вижте само каква секретност имаше преди мача за това кой е готов да играе и кой не. Всичко това е от арсенала на Моуриньо", каза още Карагър.

Кийн пък изтъкна още една отличителна черта от наръчника на Моуриньо, като посочи как играчите на Арсенал се търкалят по терена в опит да убият играта при резултат 2:1. Въпреки трудния старт на сезона, в който всякаква инерция бе спряна от поредица от контузии и три червени картона в девет мача, Арсенал остава на пет точки от върха.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес