Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крах на френската Лига 1? 8 клуба пред фалит

10 юли 2024, 18:04 часа • 1164 прочитания

Няколко клуба от френската Лига 1 са изправени пред фалит заради недовършената сделка за телевизионното излъчване на лигата в страната. Отбори като Ленс, който завърши на второ място през сезон 2022/23, и осемкратният победител в лигата Нант могат да затворят врати в зависимост от нерешителността на лигата, според доклад на "L'Equipe".

Френската Лига 1 застрашена от разпадане

По данни на френското издание наскоро група служители на Лига 1 се срещнали, за да преговарят по дилемата със сделката за телевизионните права. На масата им са представени две възможности. Могат да подпишат неизгодна сделка за 406 млн. долара с DAZN до сезон 2028-2029 г. или да стартират стрийминг услуга.

Лига 1

Проблемите на LFP (органът, който управлява националните лиги на Франция) с вътрешните телевизионни права се дължат на шоковото придобиване на вътрешните права за Лига 1 от Mediapro. След като се пребори с 34-годишния партньор Canal+ на търг, Mediapro купи правата за огромната сума от 882 млн. долара годишно. Въпреки това те пропуснаха плащания поради финансови затруднения, предизвикани от COVID, и по средата на сделката платиха 108 млн. След като Mediapro не успяха да изплатят около 500 млн. долара, Лига 1 продаде останалите мачове на "Amazon" за 280 млн. долара.

Сезон 2023/24 г. започна с надеждата лигата да продаде правата на търг за над 850 млн. долара, но го отмени през октомври, след като получи ниски оферти. "Canal+" пък вече не иска правата за Лига 1, като ги пропуска в полза на Шампионската лига и Висшата лига.

Вариантите пред Лига 1

Тъй като сезонът трябва да започне след близо месец, лигата обмисля сделка за 406 млн. долара от DAZN, което е наполовина от предишната им оценка. DAZN искаше да разшири дейността си в цяла Европа, след като пропусна шансовете си за Висшата лига, а изпитващата затруднения Лига 1, която търси купувач, е идеалният им вариант да навлязат във Франция.

Лига 1

Друга възможност за Лига 1 е да стартира своя услуга за стрийминг отгоре. Това е последният опит на лигата да покаже своите мачове. Те ще си партнират с WarnerBros Discovery, за да създадат неексклузивна стрийминг услуга, която ще излъчва 100% от мачовете във Франция. Това ще позволи на Лига 1 да показва мачове и да получава приходи, но в същото време ще намали драстично излагането им на телевизионна аудитория. 

Ако Лига 1 и президентите на клубовете не постигнат скорошно решение относно сделката за излъчване, по-малките клубове от Лига 1 може да пострадат. Новопоявилите се Оксер и Анже, както и Ленс, Нант, Реймс, Монпелие, Брест и Льо Авър могат да бъдат изправени пред фалит, ако скоро не се постигне споразумение.

Отборите са зависими от телевизионните договори, за да се задържа лигата на повърхността. Освен ПСЖ и Лион, които наскоро продадоха активи на стойност над 400 млн. долара, Лига 1 запази тишина на трансферния пазар, очаквайки с нетърпение новини за преговорите. Ако лигата не постигне скоро споразумение за вътрешните си права, тя може да тръгне към разпадане.

ОЩЕ: Разочарование за Фуфу: Нант се отказа от трансфера на Кръстев

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес