Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Контузии и слаба форма поставят Франция в трудна ситуация на Евро 2024

07 юни 2024, 16:44 часа • 784 прочитания

Франция е един от фаворитите за спечелване на Евро 2024. "Петлите" не успяха да стигнат до финал само на един турнир в последните им 4 големи участия, когато отпаднаха от Швейцария на осминафинал на Евро 2020. Но поредицата от контузии и слабата форма на някои играчи означават, че французите ще се включат в надпреварата без големи очаквания.

Франция без ключови фигури в състава си на Евро 2024

Франция остава без един от лидерите си в защита Люка Ернандес, който получи сериозна травма по време на сезона и беше отписан от участие на европейското. Бранителите Дайо Упамекано и Ибрахима Конате, които бяха непробиваеми на Мондиал 2022 г., преминават през труден период и загубиха мястото си в стартовите състави на своите клубове. Състоянието на вратаря Майк Майнън влошава още повече ситуацията в отбора на "петлите". Той се бори с редица контузии през сезона и няма гаранция, че ще успее да запaзи добра физическа форма през целия формат.

Франция

Щастливият Килиан Мбапе ще опита да изведе Франция до титлата

При всичките си проблеми в защита Франция ще разчита на най-смъртоносното си оръжие в атака Килиан Мбапе и на способността на Усман Дембеле да създава голови положения от нищото. В началото на седмицата Мбапе обяви дългоочаквания си звезден трансфер в Реал Мадрид. Той бе много щастлив от сбъдването на мечтата си да представлява отбора на "белия балет" и сподели: "Би следвало един щастлив човек да играе добре".

 Брадли Баркола също е заплаха за противниковите защитници, което накара Дешан да повика 21-годишното крило за първи път. Тъй като халфът Орелиен Чуамени се възстановява от контузия, Дешан повика и опитния Н'Голо Канте, който не се е появявал за Франция от юни 2022 г. Неуморимият Канте ще бъде готов да стабилизира средата на терена, ако се наложи, смята Дешан.

Франция

Но французите не губят надежда, тъй като през 2018 година вече ни показаха как могат да станат шампиони, въпреки неубедителна квалификационна кампания. Задачата ще бъде трудна за наставника Дидие Дешан, който за 12-те си години начело на френската селекция успя да изведе отбора си до един финал на европейско, загубен от Португалия през 2016 година.

Дидие Дешан иска и европейска титла 

"Не съм печелил Еврото като треньор, но много треньори не са го печелили. След Световното първенство няма нищо по-голямо от Еврото. Ще подходим към следващото с амбиция, но и с чиста глава", заяви Дешан.

"Напълно наясно съм, че с всичко, което направихме, очакванията стават все по-големи и по-големи. Но опитът също така ни напомня, че в едно състезание има етапи, през които трябва да се премине. Това, че сме един от фаворитите, както и другите отбори, в крайна сметка има определена логика", добави още френският пециалист.

Франция - Швейцария

При последното си участие на Евро 2020 съставът на трикольорите бе отстранен на осминафинал след дузпи от Швейцария. "Петлите" ще искат да се реваншират на феновете си, като им дадат повод за радост на предстоящото първенство. Световните шампиони от 2018 г. попаднаха в група D с Нидерландия, Полша и Австрия.

ОЩЕ: ЕВРО 2024: Всичко, което трябва да знаем за Европейското по футбол в Германия

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес