Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германската машина забуксува, но се класира за 1/4-финал след драма срещу Алжир

01 юли 2014, 01:42 часа • 23661 прочитания

В изключително коректен и напълно равностоен двубой, Германия успя да победи Алжир с 2:1 след продължения. Головете за Бундестима вкараха Шурле в 92-та минута и Йозил в 119-та. Почетното попадение за африканците отбеляза Джабу в 121-та. Така футболистите на Йоаким Льов отиват на 1/4 финал, където ще срещнат отбора на Франция.

Вратарят на Алжир Райсън М'Боли изигра впечатляващ мач, като спаси отбора си от разгромна загуба чрез няколко феноменални спасявания в двубоя.

Първата изненада в мача дойде още преди неговото начало. Селекционерът на Германия Йоаким Льов бе направил две промени в своя състав - една принудителна и една по свое желание. Мустафи бе излязъл титуляр за сметка на разболелият се от грип Хюмелс, а Швайнщайгер бе предпочетен пред Кедира. Явно Льов се бе вслушал във всеобщото мнение, че Швайни заслужава титулярното място и бе решил да му гласува доверие в 1/8 финала.

Първите минути на мача бяха спокойни. Германците разиграваха кротко в центъра, а алжирците се стараеха да затварят всяко едно свободно пространство. Защитната игра обаче не им попречи да създадат първото голово положение в мача в 9-та минута чрез контраатака. Слимани беше изведен отляво, но вратарят на Германия Нойер излезе извън наказателното поле и парира удара му.

Отговорът на Германия дойде в 14-та минута, когато Швайнщайгер пробва своя специалитет - удар от дистанция, който не затрудни сериозно стража на Алжир М'Боли.

Три минути след това феновете на Бундестима изтръпнаха, защото Алжир отбеляза гол! Гулам центрира отдясно към точката на дузпата, където Боатенг изпусна Слимани зад гърба си и нападателят с глава вкара красиво топката в мрежата, но страничният съдия правилно вдигна флага заради еднометрова засада.

Едва минута след този стряскащ за Германия момент, последва нов! Гулам проби отляво и навлезе в наказателното поле. Шутира по диагонала с левия крак, но не успя да уцели вратата.

Сензационно или не до средата на първото полувреме отборът на Алжир бе по-активният на терена. Германците имаха преимущество във владението на топката, но при тях липсваше каквато и да е идея за нещо по-опасно пред вратата на Алжир.

В 37-та минута Йозил реши да пробва дали М'Боли не е заспал с един плътен изстрел. Опитът си струваше, защото вратарят на ЦСКА не успя да улови топката добре, но Мюлер не се възползва от неговата грешка.

Три минути след това Бундестима трябваше да води с 1:0! Новото попълнение на Реал (Мадрид) излезе очи в очи със стража на африканците, но би право в тялото му. Това бе най-чистото голово положение през първата част.

В края на полувремето Кроос отново пробва да изпрати Алжир с гол пасив в съблекалнята, но този път бомбеният му удар не намери вратата.

Йоаким Льов явно се бе ядосал от слабата игра на своя отбор. Селекционерът реши да накаже Гьотце за непростимия пропуск, като го смени още в самото начало на втората част с Шурле. Това решение се оказа добро, защото крилото на Челси моментално застраши вратата на Алжир с един удар, но М'Боли отново бе непробиваем.

В 55-та минута Германия отново пропусна златен шанс! Кроос подаде към Швайнщайгер, който хитро върна назад към Лам и капитанът стреля с десния крак. Мболи обаче отново показа отличен рефлекс и изби топката с върха на пръстите.

Германия играеше доста по-добре в сравнение с първото полувреме, но отново липсваше нужната острота в нападание. Минутите около средата на второто полувреме бяха спокойни, като интересното в тях бе, че в 72-ра минута Нойер за сетен път игра като краен бранител и изчисти топката с глава.

Десетина минути преди края на двубоя Бундестимът избухна, като създаде три опасности за три минути! Мюлер проби отдясно и видя спринтиращият в наказателното поле Швайщайгер, като сложи топката на главата му, но след удара тя излезе в аут.

Минута по-късно дойде най-чистото голово положение през втората част. Сами Кедира се бе озовал на дясното крило и направи перфектно центриране в наказателното поле към непокритият Мюлер. Голмайсторът на Германия отправи силен удар с глава, но той бе в обсега на Мболи, който запази спокойствие и изби топката.

Мигновено последва нова възможност за Германия. Отново Мюлер получи топката необезспокояван в наказателното поле, майсторски овладя, финтира защитник на Алжир, но вместо да стреля с левия крак, реши да бие с десния и не успя да уцели вратата.

В последната минута М'Боли окончателно стана герой за своя отбор. Вратарят на ЦСКА улови хладнокръвно удар на Швайнщайгер с глава, като за пореден път отбраната на Алжир бе оставила сам противников футболист в опасна позиция.

Така в редовното време Германия и Алжир завършиха сензационно 0:0.

Изминаха само две минути от първото продължение, когато Германия най-после превзе алжирската крепост по много красив начин! Мюлер центрира отляво от доста сложна позиция, топката стигна до Шурле, който с технично с пета бутна топката във вратата на изненаданият М'Боли.

Последваха две възможности за Бундестима да реши всичко в сблъсъка, но Йозил и Мюлер не успяха да удвоят резултата. В 102-та минута Алжир можеше да направи драмата пълна. След безумна грешка на Сами Кедира, Мустефа шутира от десетина метра, но топката мина покрай вратата.

В 114-та минута Мюлер отново се отскубна от защитата на Алжир, Йозил го намери с подаване, но футболистът на Байерн (Мюнхен) си поведе кошмарно топката и не успя да нанесе удар.

В 120-тата минута Месут Йозил реализира втори гол за Германия и макар, че Джабу вкара почетен гол за своите секунди по-късно, времето не стигна на африканците да достигнат до дузпи.

СТАТИСТИКА

1/8-финал на световното първенство

От 23:00 часа

ГЕРМАНИЯ - АЛЖИР 2:1

1:0 Шурле (93)

2:0 Йозил (119)

2:1 Джабу (121)

ГЕРМАНИЯ: Нойер, Боатенг, Мертезакер, Мустафи (Кедира 70'), Хьоведес, Лаам, Швайнщайгер (Крамер 109'), Йозил, Кроос, Гьотце (Шурле 46'), Мюлер;

Селекционер: Йоаким Льов

АЛЖИР: Мболи, Халиш (Бугера 97'), Белкалем, Манди, Гулам, Мостефа, Фегули, Ласен, Тайдер (Брахими 77'), Судани (Джабу 100'), Слимани;

Селекционер: Вахид Халилходжич

Жълти картони: Филип Лам (Германия); Халиш (Алжир);

Главен съдия: Сандро Ричи (Бразилия)

Стадион: "Ещадио Бейра-Рио", Порто Алегре

Зрители: 43 063

 

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров Отговорен редактор
Новините днес