Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФИФА официално смени сезона на игра за Мондиал 2022 в Катар

08 януари 2014, 15:07 часа • 28745 прочитания

ФИФА оповести днес интересното решение. Още през миналата година се дебатираше този въпрос, поради нечовешките летни жеги в Катар. Първоначално ФИФА не пожела да се сменя сезонът за изиграване на световните финали след осем години, като се предвиждаха евентуални прекъсвания на играта за почивка и поемане на повече течности от футболистите и съдиите. Като цяло обаче тези идеи си граничеха с липсата на здрав разум от страна на световната организация начело със Сеп Блатер.

Сега обаче това ще се промени и Мондиал 2022 ще се играе през зимата. Това също звучи много интересно, защото практически на Коледа евентуално ще гледаме мачове от световните финали!

Днес генералният секретар на ФИФА Жером Валке оповести решението на централата относно промяната в програмата за това световно, като то ще се проведе между ноември и януари. Как точно ще се случи това предвид клубните първенства на участващите страни не е ясно. Все пак ФИФА ще има на разположение осем години, за да реши този интересен казус. Все пак периодът от ноември до януари е доста дълъг.

„Датите за провеждане на Световното първенство по футбол в Катар през 2022г. няма да са юни и юли. Мислим да го насрочим в периода 15-ти ноември до най-късно 15-ти януари“, заяви Валке пред France Inter Radio.

„Ако мачовете се играят между 15 ноември и, да кажем, края на декември би било най-подходящо, защото времето в Катар предлага перфектни за игра температури. В този период температурите в страната са около 25 градуса по Целзий, което е чудесно на фона на летните около и над 40-градусови температури“, добавя Валке.

Всичко това ще донесе трудности не само за клубните първенства, но и за провеждането на Купата на Африканските нации, като турнирът се провежда през януари. Прецедент ще бъде и фактът, че Мондиал 2022 ще се състои в рамките на две години, тъй като ще обхване и януари месец 2023г.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес