Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският и световен футбол изпрати една интересна година

01 януари 2014, 01:20 часа • 15953 прочитания

Футболният свят изпрати в миналото 2013, която предложи много емоции и интересни моменти на почитателите на най-популярния спорт. Годината предложи незабравими решителни двубои в европейските клубни първенства и турнири, както и в заключителните квалификационни кръгове за Мондиал 2014 в Бразилия.

В европейският клубен футбол най-авторитетният турнир Шампионска лига предложи незабравима полуфинална фаза. Два испански и два немски гранда се изправиха един срещу друг в спор за възможността да играят на финала на “Уембли”.

Едва ли бе огромна изненада фактът, че “Байерн Мюнхен” отстрани “Барселона”, предвид лошата форма на “каталунците”. Никой обаче не е очаквал разгромния общ резултат 7:0, с който “баварците” си проправиха пътя до финала в Англия.   

Другият полуфинал противопостави отборите на “Реал Мадрид” и “Борусия Дортмунд”. В първия двубой тимът на Юрген Клоп поднесе истински шок за феновете и футболистите на деветкратния носител на трофея унижавайки ги с 4:1. По този начин немският тим даде сериозна и почти сигурна заявка за финала. В реванша “Борусия” излезе на терена мислейки, че вече е на финал, но не така мислеха футболистите на “Реал”. Вторият двубой бе спечелен от “кралския клуб” с 2:0, като след второто попадение отборът от “Дортмунд” се хвърли в отчаяна защита, защото ако “белия балет” бе инкасирал само още един гол, то финалът щеше да изглежда по различен начин. Това обаче не се случи и “Уембли” прие немския сблъсък между отборите на “Байерн Мюнхен” и “Борусия Дортмунд”. 2013 се оказа годината на “Байерн Мюнхен”, който най-накрая вдигна трофея в Шампионска лига за пети път в своята история. Немският колос изстрада тази своя титла след абсолютна драма срещу “Дортмунд” и победа с 2:1, като победният гол падна в самия край на срещата и бе дело на Франк Рибери и Ариен Робен. Така “баварците” записаха една от най-паметните си победи въобще, особено предвид злощастното отпадане на предходния финал на турнира след дузпи срещу “Челси”.

Именно лондонският клуб спечели финала в Лига Европа. Това е трофеят, който до момента липсваше във витрината на “Челси”. Съперник на тима от Лондон бе “Бенфика”, а в редовното време по всичко изглеждаше, че ще има продължения. В последните секунди на редовното време обаче, Бранислав Иванович засече топката с глава и донесе победата с 2:1 за своя отбор, както и трофея на Лига Европа.

Логично се стигна и до спорът за Суперкупата на Европа, където се изправиха отборите на “Байерн Мюнхен” и “Челси”. Бе дошло времето за реванш над лондонския клуб за изгубения финал в Шампионска лига през 2012г. Развоят на двубоя наистина се превърна в огледално повторение на срещата между двата клуба година по-рано. Отново имаше продължение след 1:1 в редовното време, а до 120-та минута “Челси” водеше с 2:1 и човек по-малко. Драмата бе абсолютна след непрестанна игра само пред вратата на лондонския клуб и магическите спасявания на Чех. Въпреки това “Байерн” изравни секунди преди края и взе своето и при наказателните удари.

Така “баварците” успяха да вдигнат своето четвърто отличие през годината и да пишат нова страница в своята клубна история. Преди това “Байерн” стана не само шампион на Германия, а взе и Купата на Германия правейки требъл след отличието в Шампионска лига. Това не бе всичко, защото предстоеше и петият трофей за годината за “баварците”, а именно купата от Клубното световно първенство в Мароко. Така “Байерн” изпрати една знаменита година в своята история.

Едно от най-силните първенства в Европа, а именно Висшата лига короняса за 20-ти път отбора на “Манчестър Юнайтед”. Това бе 13-ти трофей и за сър Алекс Фъргюсън, който след края на сезона окончателно приключи кариерата си като мениджър на “червените дяволи”. Крайно отговорната функция на мениджър на “Манчестър Юнайтед” след Фъргюсън пое Дейвид Мойс. Логично или не представянето на тима е крайно незадоволително през настоящата кампания в Англия, но все пак успя да се класира за фазата на елиминациите в Шампионска лига. Към настоящия момент “червените дяволи” заемат 6-та позиция във временното класиране, а на 25-ти февруари гостуват на “Олимпиакос” в първи двубой от елиминационната фаза на Шампионска лига.

В Испания 2013 се оказа годината на “Барселона”. “Каталунците” взеха своето 22-ро отличие в испанското първенство. Трофеят все пак бе утеха за испанския гранд, който отнесе здрав пердах от немска страна в Шампионска лига. Това обаче не бе всичко, защото “каталунците” завоюваха и Суперкупата на Испания в много труден двубой срещу “Атлетико Мадрид”. Този трофей бе 11-ти в историята на “Барселона”.

През изминалата година се реши и изхода в квалификационните групи за Световното първенство в Бразилия през идващото лято.

Най-голямата изненада поднесе тимът на Босна и Херцеговина, който за първи път се класира за световните финали, откакто е независима държава.

Иначе баражите предложиха два много интересни сблъсъка. В единия от тях, защитавайки цветовете на своите държави, се изправиха Златан Ибрахимович и Кристиано Роналдо. Първият двубой бе спечелен от иберийците с 1:0 след гол на Роналдо. Преди реванша пък шведите опитваха всякакви мръсни номера, за да разконцентрират съперника. В реваншът завършил 3:2 в полза на Португалия сякаш двубоят бе между Роналдо, който направи хеттрик и Ибрахимович, който отбеляза двата утешителни гола за своята страна.

Другият интересен бараж изправи един срещу друг отборите на Франция и Украйна. Първият от двата двубоя се оказа кошмарен за “петлите”, които загубиха с 0:2 от Украйна. Преди реванша медиите във Франция разпънаха на кръст отбора и треньорския щаб, припомняйки за злощастното отпадане от България в квалификациите за Световното в САЩ през есента на 1993г. Именно през 2013 се навършиха 20 години от тази загуба, а сега “петлите” бяха на път да отпаднат отново от отбор от Източна Европа. Всичко това явно мотивира французите до краен предел и в реванша на родна земя те си спечелиха правото да играят в Бразилия след класическо 3:0 над Украйна.

Другите два тима от Европа, които спечелиха баражите бяха тези на Гърция и Хърватия. Така всички класирали се нации чакаха жребия за групите на Мондиал 2014.

Събитието на 6-ти декември разпредели 32-те нации в 8 групи, които ще предложат незабравимо зрелище през настоящото лято. Както на всеки такъв форум, така и сега ще има “група на смъртта”, която в случая се очертава да е четвъртата група, в която са тимовете на Уругвай, Италия и Англия следвани от аутсайдера Коста Рика. Не по-малко интересна ще е и предпоследната група, където са Германия, Португалия, САЩ и способният на изненади тим на Гана. Какво ще се случи обаче ще разберем след малко повече от шест месеца.

Тук не може да пропуснем и трагичните инциденти, които бележат до момента изграждането на част от стадионите за Световното първенство в Бразилия. Последният от този инциденти се случи на стадион “Арена Амазония”, където на 14-ти юни трябва да се изправят отборите на Англия и Италия. С този инцидент броят на загиналите работници по строежите на бразилските стадиони набъбна до пет и все още предизвиква много полемики относно безопасните условия на труд.

Като цяло е поставена под въпрос сигурността по провеждането на Мондиала, а последният сериозен инцидент в бразилския клубен футбол бе през изминалия месец, когато зверско меле наложи прекратяване на двубоя между “Вашку да Гама” и “Атлетико Паранаензе”. Агитките на двата тима си хвърлиха порядъчен бой, а на терена се наложи кацането на хеликоптер с полицаи, за да се укроти обстановката.

Въпреки всичко властите в Бразилия успокояват, че могат да предложат безопасни условия за провеждане на един световен футболен форум, който ще се запомни.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес