Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки ранени след Ел Класико

19 декември 2019, 06:50 часа • 3218 прочитания

Маскирани демонстранти подпалиха кошчета за боклук и хвърляха камъни и стъклени бутилки по полицията, която отговори с куршуми от пяна близо до стадиона на Барселона "Камп Ноу", по време на футболния мач между Барселона и Реал Мадрид, съобщи АФП.

46 души са леко ранени при сблъсъците. 8 души са били откарани в болница за допълнителен преглед, предаде БГНЕС. Петима души бяха арестувани, заяви говорител на полицията.

Протестиращите, много от които носеха каталунски сепаратистки знамена, започнаха да поставят барикади насред улицата, които след това подпалиха, след като полицията пристигна в десетки микробуси. Демонстрантите блъскаха полицейски микробус и събориха улични знаци, които добавиха към барикадата, докато някои хора потърсиха подслон от безредиците в близките заведения.

Редът беше възстановен, когато феновете започнаха да напускат стадиона в края на мача. Полицията затвори южните изходи на стадиона, водещи към улицата, където бяха сблъсъците и помоли феновете да напуснат мястото през северните изходи от "съображения за сигурност".

По-рано няколко хиляди души се събраха на протест близо до стадион "Камп Ноу" по призив на радикалното движение "Демократично цунами", което настоява за независимост на Каталуния. Сепаратистите решиха да използват мача между двата най-известни испански отбора, който се излъчва в много страни по света, за да привлекат вниманието на международната общност към "каталунския проблем".

Мачът между Реал Мадрид и Барселона трябваше да се проведе на 26 октомври, но беше отложен заради безредици в каталунската столица.

Преди началото на мача феновете на Барселона показаха на трибуните плакати, на които беше изписано: "Испания, седни и говори" и "Свобода" на английски. Фенове скандираха „Независимост“ и „Свобода за политически затворници“. Привържениците на независимостта считат за „политически затворници“ каталунските политици, осъдени от Върховния съд на различни присъди - до 13 години лишаване от свобода - за участие в незаконния референдум за независимост на 1 октомври 2017 година.

Как завърши срещата - научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес